Τι σημαίνει η λέξη Μπότης;


Ποια είναι η ερμηνεία της σπάνιας λέξεως Μπότης;

Απαντήσεις





Ο μπότης είναι το πήλινο δοχείο με το νερό ή το κρασί που βάζουμε στο τραπέζι· επίσης, το κανάτι, το σταμνί. Η λέξη έχει γίνει ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του πασχαλινού γιορτασμού στην Κέρκυρα, όπου στην πρώτη Ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ρίχνουν από τα παράθυρα και σπάνε τους μπότηδες, τα σταμνιά δηλαδή (αν και το έθιμο απαιτεί οτιδήποτε πήλινο· κι ένα ραϊσμένο πιάτο κάνει).

Ωστόσο, δεν είναι αποκλειστικά κερκυραϊκή λέξη. Ως μπότης ακούγεται και στα λοιπά Επτάνησα, μπότι στην Ήπειρο, αλλά και στην Πελοπόννησο. Ούτε είναι ταλική η αρχή της, όπως μας προδιαθέτει η κορφιάτικη καταγωγή. Στην πραγματικότητα, ο μπότης είναι ο βυζαντινός εμπότης (εν + πίνω), που τον βρίσκουμε στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής, καθώς και το μικρό του αδελφάκι στα Πτωχοπροδρομικά: «το άσπρον εμποτόπουλον γεμάτον κρασοβόλιν». Ο εμπότης στη Χίο έχει δώσει τους τύπους νεμπότι, νεμπότης, που ακόμα ακούγονται.

Δεν ξέρω αν ήταν ειλικρινής, αλλά ο Ιάκωβος Πολυλάς περιέγραψε ως εξής τον Μοναχό του πόθο: «Εγώ ούτε πλούτη εζήλεψα, ούτε ομορφιά και νιότη / κι ούτε τη δόξα θέλω εγώ! / Να 'χω γιομάτο επιθυμώ / από κρασί το μπότη».



Προσθήκη νέας απάντησης