Τι σημαίνει η λέξη Μπουχαρί;


Διαβάστε την έννοια της σπάνιας λέξεως μπουχαρί.

Απαντήσεις

Η λέξη μπουχαρί δεν υπάρχει σχεδόν σε κανένα λεξικό, παλιό ή νέο, μόνο στην παλιά Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, καθώς και σε γλωσσάρια του Διαδικτύου. Κι όμως, είναι ζωντανή τουλάχιστον στη μισή Ελλάδα. Είναι δάνειο από το ιδιωματικό τουρκικό buhari (καμινάδα), το οποίο, όπως έδειξε ο Κ. Καραποτόσογλου, ανάγεται στην πόλη Μπουχάρα. Δεν έχει σχέση με τον μπουχό.

Μουχαρί είναι κυρίως η καμινάδα. Λέω «κυρίως», επειδή σε μερικά μέρη μπουχαρί είναι και το τζάκι ή το γείσο του τζακιού. Είναι λέξη κυρίως της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, αλλά ακούγεται και σε πολλές άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου (όχι πάντως στην Κρήτη ή τις Κυκλάδες). Σε πολλά μέρη, ας πούμε στο Πήλιο, το λένε επίσης ο μπουχαρής ή αλλού η μπουχαρή.

Σε ένα λαογραφικό αφήγημα από το Αιτωλικό, ο Κ. Κώνστας λέει ότι οι νοικοκυρές μπούκωναν το μπουχαρί με μια τούφα πουρνάρια για να μην μπουν τα παγανά, οι καλικάντζαροι. Στη Ζωή εν τάφω του Μυριβήλη «οι μπουχαρίδες των καλυβιώ του θυμιάζουνε γαλάζιον καπνό μέσα στον παγωμένο αγέρα». Και σε ένα παιδικό ποίημα του (επαχτίτη) Γ. Αθάνα, του Νόβα της Αποστασίας: «Ένας πελαργός / είχε μείνει αργός / και στο μπουχαρί / βγήκε να χαρεί».Προσθήκη νέας απάντησης