Τι σημαίνει η λέξη Μπουχασί;


Μάθετε την έννοια της σπάνιας λέξεως Μπουχασί.

Απαντήσεις

Μπουχασί, μπουγασί ή μπουκασί είναι μια λέξη που έχει πολύ ταξιδέψει στον μεσογειακό χώρο. Στην αρχή της αλυσίδας έχουμε το τουρκικό bogasi, buhasi, που σημαίνει ένα βαμβακερό ύφασμα που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για φόρδες. Η λέξη αυτή περνάει στα ελληνικά, αρχικά στις βορειοελλαδίτικες περιοχές, ως μπουχασί και μπουγασί. Αυτά όμως τα υφάσματα γίνονται ανάρπαστα και στη Δύση κι έτσι η τουρκική λέξη διαδίδεται και στα γαλλικά ως boucassin, στα βενετικά ως bocassin, απ' όπου περνάει στα Επτάνησα ως μπουκασί και μποκασί. Δηλαδή η λέξη μπήκε συο φορές στον ελλαδικό χώρο, μία από την ανατολή και μία από τη δύση.

Το ύφασμα αυτό συνήθως το έβαφαν βαθυκόκκινο, ακτάλληλο για γιορτινά, ζωηρόχρωμα φορέματα· αποτέλεσμα αυτού είναι στην Κέρκυρα και στη Ζάκυνθο η λέξη μπουκασί να αλλάξει σημασία και να σημαίνει όχι πια το ύφασμα αλλά το βαθύ κόκκινο χρώμα. «Γίνηκε σαν το μπουκασί» λένε για κάποιον που έχει κοκκινίσει π.χ. από το πιοτό.

Σε ένα από τα Διηγήματα του γυλιού ο Καρκαβίτσας περιγράφει «τους πάγκους με ξεσχισμένους μουσαμάδες και την τζαμαρία σκεπασμένη μ' ένα ξεβαμμένο μπουγασί». Όσο κι αν ήταν ζωηρόχρωμο, ξέβαφε κάποτε και το μπουγασί.Προσθήκη νέας απάντησης