Τι είναι τα Κιουστέκια;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη τα Κιουστέκια;

Απαντήσεις

Κιουστέκια ή κουστέκια ή κιοστέκια λέγανε, για να χρησιμοποιήσω τον ορισμό του Ηλία Πετρόπουλου, «εκείνες τις πολλάπλες αλυσίδες που κρεμάγανε, χιαστί, στο σήθος, τα παλικάρια του 1821 (μαζί με άλλα κοσμήματα, φλουριά και τιτριμίδια)». Αυτή είναι η βασική σημασία της λέξης, οι επάλληλες ασημένειες αλυσίδες, με μια κεντρική ασημένια πλάκα, που φοριούνταν χιαστί στο στήθος· υπήρχαν όμως και κιουστέκια που φοριούνταν στη μέση. Δάνειο από τα τουρκικά, köstek, που σημαίνει τα δεσμά, την αλυσίδα του ρολογιού, το φρένο.

Τα κιουστέκια είναι εντυπωσιακό και ακριβό κόσμημα που μπορεί να φτάσει να ζυγίζει όχι λίγο - σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα δείτε χορευτές με παραδοσιακή στολή και κιουστέκια. Δεν ταυτίζονται με τα τσαπράζια: τσαπράζια είναι γενική ονομασία για τα στολίδια που φοριούνται σταυρωτά στο στήθος.

Η λέξη έχει πάντως και άλλες σημασίες. Ανάμεσα στ' άλλα, είναι και το σκοινί ή το λουρί με το οποίο δένουν οι χωρικοί τα πόδια των ζώων (ένα μπροστινό με ένα πισινό) ώστε να μπορούν μεν να μετακινούνται, αλλά όχι να φεύγουν μακριά. Μια από τις πολλές φορές που είχαν ανακοινωθεί μέτρα περιορισμού των ιστολογίων, ένα γνωστό ιστολόγιο έγραψε ότι αποκλείεται «να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τα κουστέκια που ετοιμάζονται να μας περάσουν».Προσθήκη νέας απάντησης