Τι είναι το Κουσέλι;


Τι σημαίνει η σπάνια λέξη Κουσέλι και από που προέρχεται;

Απαντήσεις

Κουσέλι είναι το κουτσομπολιό, η κακολογία, και κουσελιάρης ο κουτσομπόλης. Δεν είναι πανελλήνια λέξη, αλλά ακούγεται στα νησιά του Αιγαίου εξόν από την Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, καθώς και παλιότερα στη Σμύρνη. Ακουγόταν και στην Αίγυπτο, ίσως από τους Κασιώτες.

Τη χρησιμοποιεί συχνά ο Μυριβήλης, ενώ και σε σμυρνέικες αναμνήσεις βρίσκω ότι οι κυράδες αφού «ευχαριστιούντοστε με τον καφέ ηρχίζανε τότες το κουσέλι - το κουτσομπολιό». Αλλά και ο Στρατής Τσίρκας, στο βιβλίο του για τον Καβάφη, λέει ότι η Αλεξάντρεια, από την εποχή του Θεόκριτου κιόλας είναι ξακουστή για τις επιδόσεις της στο κουσέλι. Ο Καραγάτσης κάπου μιλάει για «κουσελιάρικα γραϊδια».

Σε κανένα λεξικό δεν βρίσκω ετυμολογία, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, είναι ολοφάνερη. Το κουσέλι είναι το βυζαντινό κονσίλιον (από τα λατινικά: consilium) που έχει μπει στη γλώσσα από την εποχή του Μαλάλα, και το οποίο στα μεσαιωνικά χρόνια δίνει και τον τύπο κουσέλιο. Από το «κάνω κουσέλιο» (συσκέπτομαι) δεν είναι δύσκολο, μέσω της ειρωνικής χρήσης, να φτάσουμε στο κουσέλι· άλλωστε, με αντίστοιχο τρόπο από το μεσαιωνικό κομβέντος (συγκεντρώσεις με δημόσια συζήτηση) φτάσαμε στην κουβέντα.Προσθήκη νέας απάντησης