Τι σημαίνει η λέξη Βοδώνω;


Από που προέρχεται η λέξη Βοδώνω;

Απαντήσεις

Το ρήμα αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τα… βόδια, αντίθετα κινείται σε ανώτερες σφαίρες. Προέρχεται από το αρχαίο ευοδώ, και έχει παρόμοιες με αυτό σημασίες: εκτελώ με επιτυχία μια εργασία, τη φέρω σε πέρας· ευδοκιμώ, προκόβω· προφταίνω κάποιον· τα καταφέρνω. Στην Κρήτη και στα νησιά, ακούγεται ο τύπος βγοδώνω, ήδη μεσαιωνικός. Στα σημερινά χιώτικα, το βγοδώνω επιβιώνει με τη σημασία «κάνω γρήγορα».

Στη μετάφραση της Οδύσσειας από τους Καζαντζάκη-Κακριδή, διαβάζουμε «σα στάχια να βγοδώνουν τα φαρδιοκούτελα γελάδια του κανείς δεν είδα τόσο» (υ 211), ενώ σε σχετικά πρόσφατο πεζογράφημα του Μυκονιάτη Π. Κουσαθανά ότι «Χωρίς την ευλογία της σεπτής εικόνας του περιφανούς ναού […] τίποτα δεν ήταν δυνατόν να βγοδώσει», και τα δυο με την έννοια του «προκόβω».

Στη Σίβυλλα του Σικελιανού, κάποιος εύχεται «και τ’ άλλα ας τα βοδώσει καθώς ξεκρίνει τα ο Θεός», εδώ με την έννοια «φέρω σε πέρας», ενώ ο Κοτζιούλας θυμάται έναν γέρο μάστορα που φώναζε στα άταχτα παιδιά που ανέβαιναν στη συκιά του: «Δε θα σας βοδώσω πουθενά;» δηλαδή, δεν θα σας πετύχω;

Πολύ καλή η ανάλυση της λέξης βδοδώνω. Και στην Τήνο ο πεθερός μου (1919-2014) το ελεγε με την έννοια του κάνω γρήγορα.

Προσθήκη νέας απάντησης