Τι σημαίνει η λέξη Ταράφι;


Από που προέρχεται η λέξη Ταράφι;

Απαντήσεις

Ταράφι σημαίνει κόμμα, φατρία, παράταξη, σημαίνει και συμμορία· σημαίνει επίσης κύκλος (ομοίων) ανθρώπων, κατηγορία. Δάνειο από το τουρκικό taraf,πολυσήμαντη λέξη (τομέας, περιοχή, φατρία, τμήμα). Τη λέξη περιέργως δεν την έχει κανένα λεξικό, ίσως επειδή αργότερα πέρασε στο λεξιλόγιο της πιάτσας. Υπάρχει και τραγούδι (των Πλέσσα - Καλαμαριώτη), Το ταράφι και η πιάτσα.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας και της Επανάστασης, ταράφια ήταν οι αντιμαχόμενες μερίδες, τα κόμματα, θα λέγαμε σήμερα. Για παράδειγμα, όταν το 1826-27 συνέβη ο διχασμός των πληρεξουσίων σε δύο ανταγωνιστικές εθνοσυνελεύσεις, της Αίγινας και της Ερμιόνης, ο Υψηλάντης έγραφε για «το ταράφι του Ζαΐμη». Αργότερα, ταράφι ή ταράφα (έτσι στο Τουμπεκί του Π. Πικρού) ήταν η συμμορία ενός κακοποιού.

Ο Τσιφόρος χρησιμοποιεί πολύ τη λέξη, αλλά κυρίως με τη σημασία του κύκλου των ανθρώπων της πιάτσας ή και γενικά της πιάτσας, π.χ. τότε που «ήσουνα νέος και σ’ έτρεμε το ταφάρι». Ο Τσιφόρος έχει και το ουσιαστικό ταραφίσιος, για κάποιον που ανήκει στο ταράφι. Λέγεται επίσης ότι ο τάδε «είναι ταράφι μας», δικός μας άνθρωπος. Ή, όπως λέει σε ένα ποίημα ο Κοτζιούλας, «είμαστε ισότιμοι όλοι, ένα ταράφι πια».Προσθήκη νέας απάντησης