Τι σημαίνει η λέξη Σουβάλα;


Από που προέρχεται η λέξη Σουβάλα;

Απαντήσεις

Η λέξη σουβάλα δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό εκτός από του Πάπυρου, που και αυτό δίνει μάλλον λάθος σημασία, αφού γράφει ότι σημαίνει «έλος», ενώ, κατά τη γνώμη μου, οι σουβάλες, ακριβέστερα, είναι φυσικοί ταμιευτήρες των νερών της βροχής. Πάντως η ετυμολογία από το σλαβικό suvala, «έλος», φαίνεται σωστή. Η λέξη ακούγεται σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, ενώ άλλωστε υπάρχουν πάμπολλα τοπωνύμια και μικροτοπωνύμια, με γνωστότερη τη Σουβάλα της Αίγινας (επισήμως, Βαθύ) και του Παρνασσού (επισήμως, Πολύδροσο).

Σε άρθρο τοπικής εφημερίδας από την Εύβοια βρίσκω ότι «η βίδρα εξακολουθεί να επιβιώνει στις σουβάλες του Νηλέα, που κρατούν το νερό όλο τον χρόνο, ειδικά ανάμεσα στο Οριό και τη Μουρτερή που διατηρείται και συνεχής η ροή του νερού».

Οι περίφημες σουβάλες στην Αίγινα (που ανέκαθεν έπασχε από λειψυδρία) είναι πελεκητές, μεγάλες στέρνες που μπορεί και να χωρούν 800 κυβικά μέτρα νερό. Καθώς έχουν λιγοστέψει οι κτηνοτρόφοι, η συντήρηση τους είναι δύσκολη. Πικρόχολη αλλά εύστοχη παρατήρηση που διάβασα σε τοπικό έντυπο: «Ενώ οι παππούδες μας χτίζανε σουβάλες και στέρνες, εμείς ονειρευόμαστε πισίνες που θα τις γεμίζουμε με νερό εισαγόμενο».Προσθήκη νέας απάντησης