Τι σημαίνει η λέξη Φλετουρώ;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Φλετουρώ;

Απαντήσεις

Φλετουράω και φλετράω, και φλετουργώ ή φλετουργάω σημαίνει «πετάω» ή μάλλον «αρχίζω να πετάω» ή «δοκιμάζω να πετάξω, φτερουγίζω, κουνάω τα φτερά, φτερακίζω». Λέγεται για τα πουλιά, ή μεταφορικά για την καρδιά. Και φλέτουρας η πεταλούδα. Κατά τον G. Meyer, δάνειο από τα αλβανικά (fljuturon «πετάω»), ενώ η αλβανική λέξη μπορεί να είναι δάνειο από το ρουμάνικο a flutura, ίδιας σημασίας.

Πρόκειται για λέξη χαρακτηριστική του Σκαρίμπα, με εμβληματική της χρήση στο Ουλαλούμ: «Θα ΄ρθει αφού φλετράει μου η ψυχή / αφού σπαρά το μάτι μου σαν ψάρι»· υπάρχει και σε άλλα έργα του, π.χ. «Πάνε τρεις μήνες από τότες κι αυτή αιστάνονταν να φλετουράει μέσα στα σπλάχνα της το ακάθαρτο σπάρμα αυτού του δράκου!…» (Βοϊδάγγελος) ή «ο έλικας του […] φλετούρησε σαν κάνα παγιδεμένο γεράκι» (Η μαθητευόμενη των τακουνιών).

Ωστόσο, δεν πρόκειται για λέξη αποκλειστικά της ιδιαίτερης πατρίδας του Σκαρίμπα, της Παρνασσίδας· τη βρίσκουμε και στην Πελοπόννησο, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλους λογοτέχνες, π.χ. «Η καρδιά του φλετουράει, στέλνει έναν κόμπο να του ανέβει στο λαιμό» (Τερζάκης, Δίχως Θεό).Προσθήκη νέας απάντησης