Τι σημαίνει η λέξη Αποταυρίζομαι;


Από που προέρχεται η λέξη Αποταυρίζομαι;

Απαντήσεις

Το αρκετά συνηθισμένο αυτό ρήμα λείπει από τα περισσότερα γενικά λεξικά (υπάρχει μόνο στην Πρωία και στο Μείζον), κάτι που το βρίσκω ένδειξη αριστοκρατορικής προσέγγισης στη λεξικογραφία. Αποταυρίζομαι σημαίνει «τεντώνομαι, τανυέμαι, τεντώνω χέρια ή/ και πόδια προς τα πίσω για να ξεμουδιάσω», συνήθως σε συνδυασμό με χασμουρητό.

Επειδή τη λέξη τη βρίσκουμε συχνά στον Καζαντζάκη, κάποιοι πιστεύουν (κακώς) ότι πρόκειται για δικό του νεολογισμό ή για λέξη αποκλειστικά της κρητικής διαλέκτου, αλλά αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει ήδη σε βυζαντινά σχόλια στον Αριστοφάνη («περί τους […] διαστρεφομένους τα μέλη» και στη συνέχεια σε μεσαιωνικά λεξικά όπως του Δουκάγγιου και του Σομαβέρα.

Ο Καζαντζάκης όντως χρησιμοποιεί πολύ τη λέξη, π.χ. «Αποταυρίστηκε, έσφιξε το ζωνάρι του, σήκωσε από χάμω το βοσκοράβδι του» (Ο Χριστός ξανασταυρώνεται) ή «χασμολογάται, αποταυρίζεται και κουφαναστενάζει» (Οδύσσεια), αλλά φυσικά δεν είναι ο μοναδικός: «χασμουρήθηκε, αποταυρίστηκε και κατέβασε το πηλήκιό του ώς το δεξί του φρύδι» (Αλ. Κοτζιάς).Προσθήκη νέας απάντησης