Τι σημαίνει η λέξη Ανταίνω;


Aπό που προέρχεται η λέξη Ανταίνω;

Απαντήσεις

Ανταίνω, ή αντένω, ή ντένω, σημαίνει συναντώ, πετυχαίνω, αλλά κυρίως με την κακή έννοια: προσκρούω σε εμπόδιο, μπλέκομαι, μπλέκω. Ο αόριστος είναι άντεσα και έντεσα. Προέρχεται από το αρχαίο ρήμα αντάω -ω, που το βρίσκουμε σε σύνθετα ρήματα όπως απαντώ και συναντώ. Ακούγεται κυρίως στην Ήπειρο, στην Κέρκυρα και τη Δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Ο Κοτζιούλας, σε ένα ποίημα του συμπονάει μια νύφη που «με πεθερά έντεσε, με σύντροφο κακό», ενώ ο Θεοτόκης στη μετάφραση της σανσκριτικής Σακουντάλα γράφει για «το πανωφόρι της βασίλισσας που είχε ντέσει σ’ ένα κλαρί». Υπάρχει και παροιμία, «Κοντό σου ντέσει φόρα το, μακρύ κωλόσουρέ το», δηλαδή φρόντισε να προσαρμοστείς στην κατάσταση. Μια άλλη παροιμία είναι μοιρολατρική: «Άντεσες με παλαβό; Καλά σου ξεμπερδέματα!»

Ακούγεται και η ευχή «Κακό να μη σου ντέσει!» Ντέσιμο (και έντισμα ή άντεσμα) λέγεται το μπλέξιμο ή ο άνθρωπος που προκαλεί μπελάδες. Πριν από μερικά χρόνια, μια αθηναϊκή εφημερίδα έγραψε σε ρεπορτάζ ότι «έντισμα κακό αποτελεί για τους μαθητές ενός λυκείου των Τρικάλων ο διευθυντής κ. Χ.». Φυσικά, εξήγησε τη σημασία της λέξης!Προσθήκη νέας απάντησης