Τι σημαίνει η λέξη Ναμούσι;


Τι είναι το Ναμούσι;

Απαντήσεις

Το ναμούσι, ή ναμούς, έιναι η τιμή, η αξιοπρέπεια, η αιδώς. Σπάνια λέξη, που ακούγεται στην Κρήτη και περισσότερο στον Πόντο. Δάνειο από τα τουρκικά, namus, όπως και δυο συναφείς λέξεις, ο ναμουσλής (δηλαδή, ο ευυπόληπτος) κι ο ναμουσούζης (ο ξεδιάντροπος, ο άτιμος). Η τουρκική όμως λέξη ανάγεται, μέσω αραβικών και αραμαϊκών, στο αρχαίο ελληνικό νόμος, άρα το ναμούσι είναι είδος αντιδανείου.

Παραθέτω ένα ποντιακό δίστιχο που λέει περίπου «με έκανες σαν παλαβό κι έχασα το ναμούσι μ' / κι η χώρα ελέπ' με κι εθαρρεί πως δίει και παίρ' ο νούς ιμ». Κι όπως λέει η φράση, «Για ίναν ναμούς πορεύκουμες ση κόσμινη» - για ένα ναμούσι ζούμε, θα έλεγε ένας Κρητικός.

Ναμούς είναι και ο τίτλος ενός κλασικού αρμένικου θεατρικού έργου (παιζόταν προπολεμικά και στα ποντιακά στην ΕΣΣΔ), που μιλάει για το σύστημα του ναμούς στην πατριαρχική ανατολίτικη κοινωνία, για το αίσθημα τιμής που θέλει τη γυναίκα κλεισμένη στο σπίτι και τους άντρες συγγενείς άγρυπνους φρουρούς στην τιμή της. Τέτοιο ναμούς να μας λείπει, ας μείνουμε στο ναμούσι.Προσθήκη νέας απάντησης