Τι σημαίνει η λέξη Νάμι;


Τι είναι το Νάμι;

Απαντήσεις

Υπάρχει ελληνική λέξη νάμι; Εξαρτάται. Αν ανοίξετε τα περισσότερα λεξικά, η απάντηση είναι όχι. Αν ανοίξετε τον Παπαδιαμάντη, θα πείτε ναι, αφού το έχει και τίτλο σε διήγημα του, «Το "νάμι" της», ενώ το χρησιμοποιεί και αλλού, όπως στο αθηναϊκό διήγημα Οι κουκλοπαντρειές, όπου μια γειτόνισσα κακολογεί την άλλη: «Η βρωμούσα! η μπαλαρίνα! η λεγάμενη! Που είναι βγαλμένο το νάμι της, εδώ και στην Πόλη!»

Το νάμι λοιπόν είναι το όνομα, η φήμη, η καλή και η κακή. Από τα τούρκικα το δάνειο, nam, με ίδιες σημασίες. Είναι λέξη περσική, άρα συγγενική με το δικό μας όνομα, το αγγλικό name και όλες τις ινδοευρωπαϊκές. Το νάμι υπάρχει μόνο στο γλωσσάριο τουρκικών  δανείων του Κουκκίδη, ο οποίος δίνει και τη λέξη ναμλής, «ο περικλεής, ο περίφημος». Το βρίσκουμε στα κυπριακά, με βασική χρήση ο τάδε με το νάμι, για κάποιον διάσημο, ονομαστό: «Έκανε πολυεπιχείρηση και έγινε ο Χατζηκουμής με το νάμι, που εξυπηρετούσε ολόκληρη την περιοχή».

Στα κρητικά, νάμι είναι η φήμη και ναμουντάνικος, ο φημισμένος. «Να βγει το νάμι του θεριστή, κι ας θέτει να κοιμάται», λέει μια κρητική παροιμία που τονίζει τη σωτήρια αξία που έχει η καλή φήμη.Προσθήκη νέας απάντησης