Τι σημαίνει η λέξη Μπαρμπέτα;


Μάθετε την ερμηνεία της λέξεως Μπαρμπέτα.

Απαντήσεις

Μπαρμπέτες είναι οι φαβορίτες. Η λέξη ετυμολογείται από το ιταλικό barbetta, υποκοριστικό του barba (γένι), της λέξης που μας έχει δώσει επίσης τον μπάρμπα, το μπαρμπέρη, το μπαρμπούνι - αλλά όχι το μπαρμπούτι που είναι τουρκικό. Τα νεότερα λεξικά δεν την έχουν περιέργως δε ούτε και ο Δημητράκος.

Φημισμένες μπαρμπέτες είχε ο Θ. Δηλιγιάννης, ο μεγάλος αντίπαλος του Τρικούπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Θυμάται ο Περικλής Βυζάντιος τον Δηλιγιάννη: «Ο γέρος με τις άσπρες μπαρμπέτες έβγαινε στο παράθυρο και έβγαζε ένα λόγο που δεν τον άκουγε κανείς, γιατί όλοι φωνάζανε: "Κορδόναρος - Κορδοναρούμπαρος"». Στον Καπετάν Μιχάλη ο Καζαντζάκης περιγράφει «ένα γεροντάκι παστρικό, χαριτωμένο, με φτενό ευγενικό μουσούδι, με μυτερό φρεσκοξουρισμένο πηγούνι, και δυο κοντουλές μπαρμπέτες πασαλειμμένες με μαντέκα».

Την εποχή του Δηλιγιάννη, οι μπαρμπέτες ήταν η λέξη της θομιλουμένης· οι φαβορίτες δεν ακούγονταν πολύ. Ο Κουμανούδης στη Συναγωγή νέων λέξεων καταγράφει: «Παραγναθίδες· αι κοινώς μπαρμπέτες». Οι παραγναθίδες δεν μπόρεσαν φυσικά να εδραιωθούν, αλλά οι μπαρμπέτες δεν επωφελήθηκαν· σήμερα λέμε συνήθως φαβορίτες· οι μπαρμπέτες ακούγονται ακόμα, αλλά έχουν σαφώς παλιομοδίτη απόχρωση.Προσθήκη νέας απάντησης