Τι σημαίνει η λέξη Μπαγιόκο;


Ποια είναι η έννοια της λέξεως Μπαγιόκο;

Απαντήσεις

Ίσως επειδή θεωρείται περισσότερο λέξη της αργκό, το μπαγιόκο δεν το έχει κανένα γενικό λεξικό, νεότερο ή παλιότερο, μόνο τα λεξικά της πιάτσας. Μπαγιόκο είναι τα χρήματα, και μάλιστα τα πολλά χρήματα· μπαγιοκλής, ο παραλής. «Κάνω μπαγιόκο» σημαίνει «κάνω κομπόδεμα, συγκεντρώνω ένα αξιόλογο ποσό». Υπάρχει και η απόχρωση των χρημάτων που είναι κρυμμένα για κάθε ενδεχόμενο· στην Αντιποίηση αρχής, ο Αλέξ. Κοτζιάς γράφει για μια γριά που είχε κρυμμένο στο στρώμα της «χρυσό μπαγιόκο από την καταστροφή της Σμύρνης».

Η λέξη υπάρχει σε κάμποσα ρεμπέτικα τραγούδια, με γνωστότερο το Δυο μάγκες μες στη φυλακή του Κώστα Τζόβενου, οι οποίοι, για να πείσουν το διευθυντή να κάνει τα στραβά μάτια, υπόσχονται «μη μιλάς και κάνε μόκο, θα σου ξηγηθώ μπαγιόκο».

Το μπαγιόκο ετυμολογείται από το ιταλικό baiocco, που ήταν ένα χάλκινο παπικό νόμισμα ευτελούς αξίας. Βέβαια, το σημερινό μπαγιόκο δηλώνει μεγάλο ποσόν, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο στο λεξιλόγιο του χρήματος - ούτε ο παράς ήταν κανένα μεγάλο νόμισμα, αλλά ο παραλής είναι πλούσιος.Προσθήκη νέας απάντησης