Τι σημαίνει η λέξη Μουζούρι;


Μάθετε την έννοια της σπάνιας λέξεως Μουζούρι.

Απαντήσεις

Μουζούρι στην Κρήτη και στο Αιγαίο, μουτζούρι στα Επτάνησα, είναι μονάδα όγκου, που χτησιμοποιόταν για τη μέτρηση κυρίως δημητριακών, αλλά και άλλων καρπών ή αλατιού ή και λαδιού. Δάνειο από τα ιταλοβενετικά, misura, (από τον πληθυντικό misure), ήδη μεσαιωνικό (μιζούριον, μουζούριον). Καθώς πρόκειται για μονάδα όγκου (υπάρχει και το αντίστοιχο κυλινδρικό δοχείο), το βάρος εξαρτάται από το ειδικό βάρος του καρπού, πάντως ένα μουζούρι στάρι ήταν 12 οκάδες. Για έναν φαγά λένε: «Θέλει ένα μουζούρι στην καθισιά του».

Όμως το μουζούρι χρησιμεύει και για τη μέτρηση εκτάσεων, αφού «τριών μουζουριών χωράφι» είναι το χωράφι που για να σπαρθεί χρειάζονται τρία μουζούρια σπόρος. Τέτοια συμβόλαια της οθωμανικής εποχής ακόμα έρχονται στην επιφάνεια, στην Κρήτη, προς μεγάλη απελπισία των δικηγόρων - κάποιες υποθέσεις έχουν φτάσει στον Άρειο Πάγο.

Σε γνωστά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, ο Άγιος Βασίλης εμφανίζεται ως γεωργός που «κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι / μουζούρι στάριν ήσπειρα με το πλατύ πινάκι». Με την έννοια του «λίγου τόπου», ο Καζαντζάκης στην Οδύσσεια: «και κάντε μας μουζούρι απλοχωριά να μας χωρέσει ο τόπος». Ο δε Πρεβελάκης, στην Παντέρμη Κρήτη, παίρνοντας ένα αιματηρό δημοτικό μοτίβο γράφει: «Το αίμα του έκαμε στη γης αλώνι, και τ' άντερά του χυθήκανε σ' ένα μουζούρι τόπο».Προσθήκη νέας απάντησης