Τι σημαίνει η λέξη Μούχτι;


Μάθετε την έννοια της σπάνιας λέξεως Μούχτι;

Απαντήσεις

Μούχτι αρχικά είναι ο χορτασμός, αλλά η λέξη έχει πάρα πολλές και διαφορετικές σημασίες. Σύμφωνα με τα λεξικά, είναι άλλος τύπος της λέξεως μπούχτι < μπουχτίζω (τουρκικής αρχής, biktim, αόριστος του ρήματος bikmak). Κατ' επέκταση, από τον χορτασμό, μούχτι είναι τα πολλά λεφτά, αλλά και ο αθέμιτος πλουτισμός. «Έπεσε στο μούχτι» σημαίνει ότι βρέθηκε με πολλά χρήματα, αλλά και ότι επιδόθηκε σε ρεμούλες. Το κακό είναι ότι η λέξη πολλές φορές μπερδεύεται με το μούτι το αρβανίτικο (τα έκανε μούτι = τα σκάτωσε).

Σε ένα διάσημο απόσπασμα από τους Χαλασοχώρηδες του Παπαδιαμάντη, «Ο Λάμπρος ο Βατούλας κι ο Μανώλης ο Πολύχρονος, κι άλλοι μερικοί, πέφτουν με τα μούτρα στη λαδιά, στο μούχτι [...] κι ηξεύρουν πώς να κυνηγούν το πλιάτσικο».

Ωστόσο, στην Κύπρο το μούχτι μούχτιν) έχει πάρει διαφορετική σημασία και σημαίνει «δωρεάν». Παροιμία: «Μούχτι ξίδι, γλυκό σα μέλι». Η λέξη είναι πολύ ζωντανή και τη βρίσκω και σε εντελώς σύγχρονους διαλόγους, π.χ. «το νέο μενού 3.0 της Apple το οποίο κατεβάζεις μούχτι έχει και ελληνικά πάνω» ή και «έφαγε γκολ μούχτιν». Από τον αθέμιτο πλουτισμό στη δωρεάν απόκτηση δεν είναι δα και τόσο μεγάλη η απόσταση.Προσθήκη νέας απάντησης