Τι σημαίνει η λέξη Μουχτάρης;


Ποια είναι η έννοια της σπάνιας λέξεως Μουχτάρης;

Απαντήσεις

Στην οθωμανική αυτοδιοίκηση, ο μουχτάρης ήταν αιρετός αξιωματούχος με του κοινοτάρχη, του προέδρου της κοινότητας. Στα μέρη με μεικτό πληθυσμό, η κάθε εθνοθρησκευτική ομάδα (μιλέτι) μπορούσε να εκλέγει δικό της μουχτάρη. Δάνειο από το τουρικό muhtar. Και επώνυμο.

Ο μουχτάρης ήταν η αρχή του χωριού, σύνδεσμος με την κεντρική διοίκηση. Στα Ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου, υποδέχεται τους ξένους: «Καρακόλι [αστυνομικό τμήμα] δεν έχει το χωριό. Εγώ είμαι ο μουχτάρης. Ελάτε να σας φιλοξενήσω». Στο Στου Χατζηφράγκου, του Κοσμά Πολίτη,  ο παπάς, θέλοντας να σταματήσει τις διαδόσεις, «μάζεψε τους επίτροπους της εκκλησιάς, το μουχτάρη, και πέντ' έξι από τους πρώτους του μαχαλά, που πέρναγε ο λόγος τους» και τους έκανε συστάσεις.

Στην Κύπρο, ο κοινοτάρχης ονομαζόταν επίσημα μουχτάρης έως το 1930 και αυτή η ονομασία έχει άτυπα παραμείνει. Κάπου διάβαζα για έναν κορυφαίο πολιτικό ότι δεν κάνει «ούτε για μουχτάρης του χωρικού [χωριού] του». Και όταν έγινε ένα σκανδαλάκι με κοινοτάρχες που εξασφάλισαν δωρεάν ταξίδια, μια εφημερίδα έγραψε για τα «μούχτι ταξίδια των μουχτάρηδων», αξιοποιώντας το προφανές λογοπαίγνιο - διότι, όπως θα δείτε σε επόμενο λήμμα, στην Κύπρο μούχτι σημαίνει «δωρεάν».Προσθήκη νέας απάντησης