Τι σημαίνει η λέξη Μαϊτζέβελος;


Ποια είναι η ερμηνεία της σπάνιας λέξεως Μαϊτζέβελος;

Απαντήσεις

Μαϊτζέβελος ή μανιτζέβελος ή ματζόβολος· συνήθως σε ουδέτερο, σημαίνει το βολικό, εύχρηστο πράγμα, ιδίως το εργαλείο που είναι εύκολο στον χειρισμό του. Προκειμένου για ναθρώπους, σημαίνει τον συνεννοήσιμο άνθρωπο, αλλά η αρχική σημασία πρέπει να είναι από τα εργαλεία. Ετυμολογία από το ιταλικό maneggievole, που θα πει το ίδιο, από το ρήμα maneggiare που σημαίνει «κουμαντάρω, χειρίζομαι», ομόρριζο με το αγγλικό manage, με απώτερη αρχή το λατινικό manus (χέρι).

Η λέξη είναι πανελλήνια και αρκετά διαδεδομένη, πολύ περισσότερο από άλλες, οπότε κακώς δεν περιλαμβάνεται σε κανένα γενικό λεξικό μας, ούτε καν στον Δημητράκο· δυστυχώς, οι λεξικογράφοι μας δεν αγαπούν να μουτζουρώνουν τα χέρια τους κι έτσι οι λέξεις της μαστοράντζας υποαντιπροσωπεύονται. Στο Λεξικό της πιάτσας του Καπετανάκη βρίσκω: «Μαϊτζέβελος: ο κόμοδος, ο βολικών διαστάσεων, ο ευκόλως τακτοποιούμενος, βολευόμενος».

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μαγική λέξη. Χρησιμοποιείται ιδίως για εργαλεία, σκάφη και στην εποχή μας για κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διάφορα γκατζετάκια. Στην κεφαλονιά υπάρχει και κατάστημα ειδών μοντελισμού που λέγεται «Μαϊτζέβελο», ωστόσο η λέξη είναι, το ξαναλέω, πανελλήνια. Αντίθετο του μαϊτζέβελου είναι ο πίζουλος.Προσθήκη νέας απάντησης