Τι σημαίνει η λέξη Κρασοψιχιά;


Ξέρετε από που προέρχεται η λέξη Κρασοψιχιά;

Απαντήσεις

Μια λέξη που δεν την έχει κανένα λεξικό μας, κι όμως μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε κυριολεκτικά καθημερινό χαρακτηριστικό της ζωής τουλάχιστον των αγροτών, δηλαδή της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Κρασοψιχιά είναι ψωμί βουτηγμένο σε κράσι· ήταν επί αιώνες το καθιερωμένο πρωινό των αγροτικών πληθυσμών. Στα Ματωμένα χώματα, η Διδώ Σωτηρίου περιγράφει το πρωινό του μπαρμπα-Δημητρού Αξιώτη: «Καψάλιζε λίγο σταρένιο ψωμί στη θράκα, το βουτούσε στο μπρούσκο και το 'κανε κρασοψιχιά, έτρωγε και καμιάν ελιά, φτούσε το κουκούτσι και λίγες βρισιές μαζί για το γούρι και ξεκινούσε στητός κι ανάλαφρος για τα χτήματα».

Θα τη βρείτε και κρασοψυχιά, αν και, όπως πρώτος ο Κοραής επισήμανε, το σωστό είναι κρασοψιχιά, αφού ετυμολογείται από το κρασί και την ψίχα. Είναι ακριβώς το ακράτισμα των αρχαίων (με άκρατον οίνο, όχι νερωμένο) ή το βουκάκρατον των Βυζαντινών. Στην Αληθινή απολογία του Σωκράτη, ο Βάρναλης φαντάζεται τον ήρωα του να λέει: «Η Ξανθίππη, αφού μου φέρει και φάω την πρωινή μου κρασοψυχιά, μου ρίχνει κατακέφαλα ένα μπουγέλο νερό απ' το πηγάδι».

Εκτός από πρωινό, η κρασοψιχιά, χρησίμευε στη λαϊκή ιατρική σαν μέσο επούλωσης πληγών: αφού απολύμαιναν το τραύμα, το σκέπαζαν με κρασοψιχιά, ψωμί μουλιασμένο σε κράσι, και το έδεναν μέχρι να θρέψει η πληγή.

 Προσθήκη νέας απάντησης