Τι σημαίνει η λέξη Καταλαχού;


Από που προέρχεται και ποια η έννοια της λέξεως Καταλαχού;

Απαντήσεις

Καταλαχού θα πει τυχαία, κατά σύμπτωση, κατά τύχη. Από το μεσαιωνικό ρήμα καταλαχαίνω (συναντώ, βρίσκομαι κάπου), με την επίδραση των επιρρημάτων σε -ού, π.χ. απανταχού. Μόνο ο Πάπυρος την καταγράφει, καθώς και το μεσαιωνικό λεξικό του Κριαρά.

Η λέξη συχνή σε παταμύθια (π.χ. «Καταλαχού, όταν γέννησε η βασίλισσα, έκαμε και παιδί και κορίτσι»), ενώ την έχει χρησιμοποιήσει σε παιδικό ποίημα και ο Ιωάννης Βηλαράς («Η Αλουπού διαβαίνοντας καταλαχού απέκει / τον βλέπει· κοντοστέκει η παραπονηρή»), αλλά και στην Οδύσσεια του ο Καζαντζάκης: «οι μούλοι, που ο αφέντης έσπειρε καταλαχού στα καρπερά ταξίδια».

Κάπου βλέπω να θεωρείται επτνησιακή, ανήκει όμως και στο ποντιακό λεξιλόγιο. Και όχι μόνο· ο Ηπειρώτης Γιώργος Κοτζιούλας, αιώνια και δίκαια παραπονεμένος για τη φτώχεια του, έγραψε σε έμμετρο Γράμμα στη Χαλκίδα, με παραλήπτη τον Γιάννη Σκαρίμπα: «Οι διαστρεμμένοι ορίζουν σήμερα την πλάση. / Μονάχα πού και πού θα βρεις, καταλαχού / μια αγνή ψυχή που ακόμα δεν έχει χαλάσει. / Κανένας δεν τιμάει την πόρτα του φτωχού».Προσθήκη νέας απάντησης