Τι σημαίνει η λέξη Κάρναξη;


Ποια είναι η έννοια και από που προέρχεται η λέξη Κάρναξη;

Απαντήσεις

Πρόκειται για επιφώνημα που απευθύνουμε σε όσους φωνάζουν ή φλυαρούν: «Κάρναξη!» δηλαδή «σκασμός, σιωπή!», ή «Κάρναξη και περίδρομος!» ή «Κάρναξη να σε πιάσει!», κατάρα που λειτουργεί σαν διαταγή στον άλλο να σωπάσει. Εντελώς ξεχασμένη είναι η αρχική σημασία της λέξης, ένα ενοχλητικό σπυρί που βγάζουν τα πουλερικά στον κόκκυγα, δάνειο από τα τουρκικά, karnaksi, που σήμερα σημαίνει τον ενοχλητικό άνθρωπο. Ακουγόταν σχεδόν αποκλειστικά στη Μικρασία. Κάποτε και «κάρναξε!» σαν να πρόκειται για προστακτική κάποιου ανύπαρκτου ρήματος.

Στη Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου διαβάζουμε: «Κλαίει, χτυπιέται η Κλειώ, τραβάει τα μαλλιά της. "Κάρναξη!" φωνάζει η Λωξάντρα. "Κάρναξη είπα!"» Τη λέξη τη χρησιμοποιεί και ο Γιώργος Θεοτοκάς (που ήταν Κωνσταντινουπολίτης), π.χ. «Ανάθεμα μας σύντροφοι, κάρναξη να μας πιάσει, περίδρομος κι αφορισμός» (στο θεατρικό Το γιοφύρι της Άρτας).

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το επιφώνημα ακούγεται και σήμερα, ίσως από απογόνους Μικρασιατών που έμαθαν τη λέξη από γιαγιάδες και θειάδες. Ακούστηκε επίσης το 2011 σε μοντέρνο καθημερινό σίριαλ σε μεγάλο ελληνικό κανάλι.Προσθήκη νέας απάντησης