Τι σημαίνει η λέξη Γεβεντίζω;


Και από που προέρχεται;

Απαντήσεις

Γεβεντίζω και γιβεντίζω θα πει διαπομπεύω. Η πράξη της διαπόμπευσης λέγεται γεβέντισμα ή γιβέντισμα ή και γίβεντο. Πρόκειται για τη γνωστή απεχθή συνήθεια των παλιότερων χρόνων, να ανεβάζουν τους μοιχούς (και κυρίως τις μοιχαλίδες) πάνω στο γαϊδούρι και να τους γυρίζουν σε όλο το χωριό. Σύμφωνα με τον Ανδριώτη, δάνειο από το μεσαιωνικό γαλλικό gibet (σταυρός, κρεμάλα), όπου κρεμούσαν για παραδειγματισμό τους διαπομπευόμενους. Πανελλήνια η λέξη κάποτε, αν και στα κρητικά είναι ξεγιβεντίζω.

Κατ' αναλογία,η διαπομπευμένη γυναίκα λέγεται γεβεντισμένη. Στην Παναγιά Γοργόνα του Μυριβήλη, οι άλλες γυναίκες, «ήτανε χολοσκασμένες, πως δεν πρόλαβαν να κρατήσουν την πριμαντόνα, να τη βάλουν ανάποδα σ' ένα κουτσό γάιδαρο, να της δώσουν την ουρά στο χέρι, και να τη γυρίσουν έτσι σ' όλο το συνοικισμό και σ' όλη τη Σκάλα, τη γεβεντισμένη». Η παροιμία λέει βέβαια ότι «Η κούρβα [πόρνη] το γεβέντισμα για πανηγύρι τόχει», αλλά τις παροιμίες τις βγάζουν εκ του ασφαλούς οι πολλοί.

Ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος είχε τιτλοφορήσει «Το γεβέντισμα του Παπαδιαμάντη» ένα άρθρο του στο οποίο επέκρινε την τσαπατσούλικη επιμέλεια κάποιων διηγημάτων του Παπαδιαμάντη· ωστόσο το γεβέντισμα δεν είναι από τις παπαδιαμαντικές λέξεις.Προσθήκη νέας απάντησης