Τι να κάνω για να μην ματώνουν τα ούλα μου;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω καθημερινές τακτικές, θα αποφύγετε την αιμορραγία των ούλων και τα δυσάρεστα αποτελέσματα, που συνεπάγεται.

1. Στοματική υγιεινή

Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, δηλαδή αν δεν είστε τακτικοί στον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών σας, προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) των ούλων και ανάπτυξη πλάκας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να εμφανιστεί το οίδημα είναι  24-36 ώρες. Άρα η λύση είναι να γίνετε ιδιαίτερα επιμελείς με τη στοματική υγιεινή. Μάλιστα οι οδοντίατροι προτείνουν για καλύτερα αποτελέσματα εκτός της οδοντόβουρτσας, να χρησιμοποιείτε ειδικό αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα και νήμα.

2. Διατροφικές επιλογές

Η κακή διατροφή δεν αυξάνει μόνο το σωματικό βάρος, αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου των ούλων. Αντίθετα, ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής με τουλάχιστον 6 - 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών, μαζί με θρεπτικά συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D, βιταμίνης C, μαγνησίου και αντιφλεγμονωδών συστατικών, όπως είναι το ιχθυέλαιο, συμβάλλει δυναμικά στην υγεία των δοντιών και των ούλων, ενισχύοντας στο σύνολο το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Κακές συνήθειες

Οι καπνιστές έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια των ούλων, λόγω των πολλών τοξινών που περιέχουν τα τσιγάρα. Οι τοξίνες αυτές είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία φλεγμονών και την ταυτόχρονη μείωση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το χρόνιο δε κάπνισμα, οδηγεί σε ινώδη και διευρυμένα ούλα.

4. Το άγχος

Η διαρκής αίσθηση του άγχους, εμποδίζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει την ασθένεια των ούλων. Το στρες προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, διασπώντας τον μαλακό ιστό στο στόμα και αναστέλλοντας έτσι την ικανότητά του να επουλωθεί.

5. Οικογενειακό ιστορικό

Το 35% της πληθυσμού πάσχει από φλεγμονή των ούλων. Η θεραπεία με λέιζερ, είναι η καλύτερη λύση.

6. Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος στους ιστούς ή την ροή σιέλου, προκαλώντας ξηρότητα στο στόμα και παρέχοντας λιγότερη προστασία στα ούλα. Ελέγξτε, αν η φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε επηρεάζει τα ούλα σας.

7. Το φιλί είναι μεταδοτικό

Η νόσος των ούλων είναι  μεταδοτική και μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το σάλιο. 

8. Εγκυμοσύνη

Οι εγκυμονούσες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεγμονή των ούλων, καθώς οι ορμόνες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επιδεινώνουν την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% των εγκύων εμφανίζουν ουλίτιδα από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η σωστή στοματική υγιεινή φυσικά περιορίζει τον κίνδυνο, αλλά εάν μια έγκυος γυναίκα πάσχει ήδη από την ασθένεια των ούλων, θα χρειαστεί επαγγελματική φροντίδα για να μειώσει τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών, όπως είναι η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.

www.livestrong.comΠροσθήκη νέας απάντησης