Τι να κάνω αν έχω ιλίγγους;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Επειδή τα αίτια ποικίλλουν, να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό (καρδιολόγο, νευρολόγο, ορθοπεδικό, ωτορινολαρυγγολόγο, οφθαλμίατρο). Και βέβαια η αγωγή που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την αιτία.

  • Αν πρόκειται για πάθηση του λαβύρινθου, στην οξεία φάση του επεισοδίου θα πρέπει να παραμείνετε ξαπλωμένοι. Με την βοήθεια ειδικών, ασκήσεων που θα σας υποδείξει ο ωτορινολαρυγγολόγος, θα επανέλθετε σιγά σιγά στη φυσιολογική σας κατάσταση. Παράλληλα, θα σας χορηγηθούν και φάρμακα.
  • Αν οφείλεται σε υπόταση, καρδιαγγειακές παθήσεις ή προβλήματα του νευρικού συστήματος, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και, αν χρειαστεί, με επεμβατική θεραπεία.
  • Αν πρόκειται για προβλήματα όρασης (μυωπία, πρεσβυωπία), χρειάζεται αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον οφθαλμίατρο, ιδίως όταν η ζάλη παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας των ματιών (διάβασμα, παρακολούθηση τηλεόρασης, γράψιμο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή).
  • Αν έχει να κάνει με προβλήματα του αυχένα, είναι μια περίπτωση που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα, εκτός αν η ζάλη εκδηλώνεται συχνά, είναι έντονη και έχει μεγάλη διάρκεια.

Προσοχή! Ο ίλιγγος ευτυχώς σπάνια οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) ή και σε καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου. Γι' αυτό η εξέταση από τον ειδικό είναι απαραίτητη, ώστε να αποκλείσει αυτήν τη μικρή έστω πιθανότητα.Προσθήκη νέας απάντησης