Τι είναι το Βαρταλαμίδι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βαρταλαμίδι;

Απαντήσεις

Λέξη που ακούγεται παράξενη επειδή έχει χάσει την ετυμολογική της διαφάνεια, το βαρταλαμίδι ή βαρθαλαμίδι είναι ένα κρυφό διαμέρισμα, θήκη ή συρτάρι που υπήρχε συχνά στις παλιές κασέλες και τα σεντούκια, όπου έκρυβε ο νοικοκύρης τα τιμαλφή του σπιτιού, λίρες, βέρες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Ετυμολογείται από το παραθαλαμίδι. Λέγεται και παρακάσελο ή παράκλι. Κάποτε σχεδόν πανελλήνια, σήμερα ακούγεται ακόμα σε Θράκη και Λέσβο.
   Κατ’ επέκταση, βαρταλαμίδι λέγεται το συρτάρι ή το ράφι για πολύτιμα αντικείμενα έστω κι αν δεν είναι κρυφό. Μεταφορικά, «δεν έχει μέσα του βαρθαλαμίδια» λένε για τον άδολο χαρακτήρα που δεν κρύβει μυστικά. Υπάρχει και το δημοτικό δίστιχο: «Αργυροκούμπι και τσακκί, κουμπί και δαχτυλίδι, ώς πότε θε να κρύβγεσαι μέσ’ στο βαρθαμαλίδι;»
   Βαρταλαμίδι είναι ο τίτλος που δόθηκε σ’ ένα πρόγραμμα για την «ψηφιοποίηση των πολιτιστικών κοιτασμάτων της Θράκης». Τον Ιούλιο του 2011 στη Μυτιλήνη, όπως έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες, βρέθηκε ολόκληρος θησαυρός από χιλιάδες χρυσές λίρες μέσα σε βαρταλαμίδι που υπήρχε στο κάτω μέρος μιας ντουλάπας, που κληρονόμησε ο μακρινός συγγενής ενός πλούσιου έμπορου. Ο θησαυρός ήρθε στο φως όταν επιχείρησαν να διαλύσουν την ντουλάπα για να τη μεταφέρουν, επειδή ήταν ασήκωτη. Καλού-κακού, ρίξτε μια ματιά στα παλιά σας έπιπλα πριν τα δώσετε στον παλιατζή!Προσθήκη νέας απάντησης