Τι είναι το Βαρικό (Βαρκό);


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βαρικό (Βαρκό);

Απαντήσεις

Βαρικός λέγεται ο βαλτώδης τόπος, ο μόνιμα υγρός· βαρικό χωράφι. Το ουδέτερο στέκεται και μόνο του στο ουσιαστικό: βαρικό ή βαρκό, το έλος, ο βάλτος. Από το επίθετο βαρύς και την κατάληξη -ικός. Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλά τοπωνύμια και μικροτοπωνύμια με αυτή την ονομασία, π.χ. στη Φλώρινα και στο Λιτόχωρο. Η λέξη είναι σχεδόν πανελλήνια, ενώ το βαρκό έχει περάσει και στα βλάχικα με τη σημασία «έλος».
   Ο Τάσος Αθανασιάδης στα Παιδιά της Νιόβης περιγράφει μερικούς πρόσφυγες που αναζητούν νέα γη: «Θύσανοι από βούρλα πρόδιναν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της τοποθεσίας. Τη λέγανε, είπε “Βαρικό”. Τους το ‘δειξε. Ήταν σα ζυμάρι. Είχε πολύ πηλό». Πράγματι, έτσι είναι τα βαρικά χωράφια.
   Ο Κρυστάλλης έχει τον στίχο «Μέσα σε αυλάκι, σε βαρκό, λαλεί η νεροχελώνα». Ο Καραγάτσης, περιγράφοντας θεσσαλικά τοπία, λέει: «στον κάμπο της Νυχτερέμ το βαρκό, τον παχύ, τον πλουσιοποτισμένο με τους γόνιμους βούρκους του Σαλαμπριά [του Πηνειού]». Για τον αγρότη, ο βαρικός τόπος είναι ευλογία, όχι για τον κτηνοτρόφο: «Ξέρουν οι τσοπάνηδες, πως άμα βοσκήσει πρόβατο σε βαρκούσιο μέρος, χλαπατσιάζει».Προσθήκη νέας απάντησης