Τι είναι το Τσίμπαλο;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τσίμπαλο;

Απαντήσεις

Το τσίμπαλο δεν είναι το τσέμπαλο· το τσέμπαλο είναι ο πρόγονος του πιάνου, ενώ το τσίμπαλο είναι ένα όργανο παρεμφερές με το σαντούρι, σαν μεγάλο σαντούρι, πάνω σε τέσσερα πόδια. Το τσέμπαλο είναι όργανο της μουσικής μπαρόκ, το τσίμπαλο της λαϊκής (αν και ο Μάνος Χατζδάκις είχε παρουσιάσει το 1979 τον λαϊκό τραγουδιστή Γ. Φλωρινιώτη, με συνοδεία τσέμπαλου). Το τσέμπαλο το έχουν τα λεξικά, το τσίμπαλο, όχι.

Ωστόσο, τα δυο όργανα είναι αδελφάκια ετυμολογικώς, μια και ανάγονται και τα δύο στο ελληνικό κύμβαλον απ’ όπου προήλθε το λατινικό cymbalum, ένα όργανο της οικογένειας του ψαλτηριού/σαντουριού. Μετά οι δρόμοι χώρισαν: κάποιος ευφυής οργανοποιός πρόσθεσε ένα μηχανισμό με πλήκτρα, κι έφτιαξε το clavicembalo, απ’ όπου προέκυψε το τσέμπαλο. Από την άλλη πλευρά, στα ουγγρικά εμφανίζεται ένα όργανο ονόματι cymbalon ή cimbalon, και από εκεί το ρωσικό tsimbali· μέσω Ρουμανίας και Μολδοβλαχίας φτάνει το όργανο και η λέξη στα ελληνικά, ως τσίμπαλο στις μικρασιάτικες ορχήστρες. Στις ηχογραφήσεις σμυρνέικων και δημοτικών της δεκαετίας του 1920 το τσίμπαλο είναι μόνιμο στοιχείο της ορχήστρας.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Γιώργος Ζαμπέτας θυμάται: «Σε ένα καφενείο τη Μικρά Ασία, στην οδό Αθηνάς […] Εκεί συχνάζανε όλοι οι πρόσφυγες μουσικοί, οι Μικρασιάτες. Καθόντουσαν εκεί και παίζανε ούτι, λαούτο, τσίμπαλο».Προσθήκη νέας απάντησης