Τι είναι το Τσεσίτι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τσεσίτι;

Απαντήσεις

Κανένα λεξικό δεν έχει τη λέξη, ίσως επειδή ακούγεται στη Βόρεια Ελλάδα. Τσεσίτι είναι το είδος, η ποικιλία, το δειγματολόγιο. Δάνειο από το τουρκικό çesit, που έχει τις ίδιες σημασίες. «Απ’ όλα τα τσεσίτια» σημαίνει «κάθε είδους, κάθε λογής».

Στο Μουχαρέμ του Μάρκου Μέσκου, ο αφηγητής ξενιτεύεται στην Αμερική: «άλλος κόσμος, χίλια τσεσίτια», παρατηρεί. Στο Νούμερο 31328 του Βενέζη, ο αξιωματικός διαλέγει άτομα: «Μια γρήγορη στιγμή αναρωτιέμαι αν διαλέγει μικρούς για [ή] μεγάλους. Μα βλέπω πως παίρνει ανακατωτά, απ’ όλα τα τσεσίτια». Στη σατιρική Επιστολή μαϊμούς, ο Βάρναλης ειρωνεύεται τον παραλήπτη (τη «Μεταφυσική Μαϊμού», δηλαδή τον κριτικό Γιάννη Αποστολάκη), μήπως τον θρέψουν «για τσεσίτι».

Η λέξη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα· αφενός σε μεζεδοπωλεία, που διαθέτουν ποικιλίες μεζέδων, π.χ. «τσεσίτι θαλασσινών» και «τσεσίτι κρεατικών», αλλά ακόμα και σε διαδικτυακούς διαλόγους, π.χ. όταν κάποιος χρήστης εξανίσταται «αλήθεια γιατί κάθε browser να έχει τα δικά του τσεσίτια;» (εδώ με τη σημασία των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του κάθε προγράμματος). Τσεσίτια υπάρχουν λοιπόν και στον κυβερνοχώρο!Προσθήκη νέας απάντησης