Τι είναι το Τσαΐρι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τσαΐρι;

Απαντήσεις

Θα τη βρείτε συνήθως στον πληθυντικό, τα τσαΐρια. Είναι τα λιβάδια, τα βοσκοτόπια. Τουρκικό δάνειο (çayir, ίδια σημασία). Υπάρχει στα παλιότερα λεξικά και στο Μείζον. Η λέξη έχει συχνή παρουσία σε τοπωνύμια και μικροτοπωνύμια, κυρίως σε περιοχές στις παρυφές πόλεων, όπως τα Τσαΐρια στην Επανομή Θεσσαλονίκης. (Πολλά βέβαια έχουν μετονομαστεί σε Λιβάδια ή Βοσκοτόπια).

Στην Παλιά Ελλάδα δεν βρίσκω να χρησιμοποιείται η λέξη, αντίθετα στα βόρεια είναι πολύ συχνή. Την έχει χρησιμοποιήσει ο Καβάφης στο ποίημα Ο βεΐζαδές προς την ερωμένην του (από τα Κρυμμένα του): «Σ’ αγαπώ… και σαν σε βλέπω στα τσαΐρια τ’ ανθηρά», και σε πολύ γνωστότερο ποίημα του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, την Αγκίδα, όπου διηγείται τις τύψεις του γιατί τη νύχτα που σκοτώσαν τον Λαμπράκη εκείνος γυρνούσε σε ραντεβού: «άλλοι να πέφτουν χτυπημένοι για ιδιανικά / άλλοι να οργιάζουν με τα τρίκυκλα, κι εγώ ανέμελος να τρέχω σε τσαΐρια».

Το ερωτικό ραντεβού στα τσαΐρια λέγεται τσαϊράδα, που είναι και τίτλος άλλου ποιήματος του Χριστιανόπουλου.

Στο χωριό μου (Πρώτη Σερρών) υπάρχει η έκφραση "από ταμπαίρια στα τσαίρια " που σημάινει ότι κάποις περιπλανιέται άσκοπα ή ότι λεει χαζομάρες και ασχετοσύνες

Προσθήκη νέας απάντησης