Τι είναι Τουζλούκι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τουζλούκι;

Απαντήσεις

Το τουζλούκι ή τοζλούκι ή τουζουλούκι είναι περικνημίδα, που σκεπάζει το επάνω μέρος του παπουτσιού και φτάνει ώς το γόνατο, τμήμα της στολής του φουστανελοφόρου. Δάνειο από το τουρκικό tozluk, όπου toz είναι η σκόνη. Λείπει από τα νεότερα λεξικά, παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της επίσημης στολής των αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς.

Στην Εξοχική Λαμπρή του Παπαδιαμάντη, ο μπαρμπα-Κίτσος, παλιός χωροφύλακας ξεχασμένος στο νησί, «εφόρει χιτώνα με ανοικτάς χειρίδας, βραχείαν περισκελίδα μέχρι του γόνατος και τουζλούκια». Πιο φανταχτερά, οι ραγιάδες στον Χριστό ξανασταυρώνεται του Καζαντζάκη «σουλατσέρνουν στην πλατεία φρεσκοξουρισμένοι, γιορτοντυμένοι, με τα κόκκινα φαρδιά ζωνάρια, με τα νιοπλυμένα κοντοβράκια, με τα γαλάζια τουζλούκια».

Ο Βιζυηνός προτιμά τον τύπο τοζλούκια. Στον Μοσκώβ Σελήμ, «ευρέθηκα έξαφνα παλληκαράκι με το τιπελίδικό μου το φέσι, με πράσινα τζαμεντάνια και ποτούρια, με χρυσοκέντητα τοζλούκια». Όσο για τον Σουρή, στα σατιρικά του ποιήματα ριμάριζε τα τουζλούκια με τα χαστούκια.Προσθήκη νέας απάντησης