Τι είναι το Τουφάνι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τουφάνι;

Απαντήσεις

Τουφάνι είναι ο ανεμοστρόβιλος με χιονιά. Η λέξη δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό του 20ού αιώνα, μόνο στο λεξικό του Σκαρλάτου Βυζαντίου (1857). Δάνειο από το τουρκικό tufan, το οποίο όμως, μέσω αραβικών, ανάγεται στο αρχαίο τυφών. Ακούγεται σε διάφορες περιοχές, μεταξύ άλλων, στα ποντιακά.

Στη μετάφραση των Επτά επί Θήβαις από τον Γρυπάρη, διαβάζουμε: «όταν πάνω στις πύλες μας μανίζοντας τ’ άγριο τουφάνι της χιονιάς βροντούσε»· ο Γρυπάρης χρησιμοποιεί τη λέξη και σε δικό του ποίημα, ενώ στις Τερτσίνες του Καζαντζάκη βρίσκω τους ωραίους στίχους: «Η φτερούγα αστραπή το πέλαο σκίζει / κι απ’ του καπνού το πλαντερό τουφάνι / το σιδερό ρουφώντας ρωγοβύζι / τ΄ ολοστερνό μωρό της γης εφάνη».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αραβικό tufan, λέξη που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τον βιβλικό Κατακλυσμό, δεν σταμάτησε εκεί το ταξίδι του. Την εποχή των θαλασσοπόρων, οι Πορτογάλοι δανείζονται την αραβική λέξη ως tufao. Η πορτογαλική λέξη επιστρέφει στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, στα δε αγγλικά αναμειγνύεται με τη λόγια συγγενή της, την ελληνολατινική typhon, και δίνει, με την επίδραση του κινεζικού taifung, το σημερινό αγγλικό typhoon. Αυτό θα πει ετυμολογική παγκοσμιοποίηση!Προσθήκη νέας απάντησης