Τι είναι το Τάταλο;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Τάταλο;

Απαντήσεις

Τάταλο είναι ο χουρμάς, ο καρπός της ταταλιάς, της χουρμαδιάς. Η λέξη ακούγεται μόνο στα Επτάνησα και εύλογα δεν περιλαμβάνεται στα νεότερα λεξικά, αλλά έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Στα αρχαία ελληνικά, ο χουρμάς λεγόταν (και) δάκτυλος. Η λέξη είναι σημιτικό δάνειο (π.χ. αραβ. diqlá, εβρ. déqel) και απλώς εξελληνίστηκε παρετυμολογικά σε δάκτυλο εξαιτίας της ομοιότητας του χουρμά με το ανθρώπινο δάχτυλο.

Ο δάκτυλος πέρασε ως δάνειο στα λατινικά, dactylus, και από εκεί στα ιταλικά dattilo (σημερινός τύπος dattero) και σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, π.χ. γερμανικά Dattel, ισπανικά datil, αγγλικά date, γαλλικά datte. Κι αν στην κοινή νεοελληνική ο δάκτυλος ξεχάστηκε, αφού τον λέμε χουρμά, που είναι τουρκικό δάνειο, στα Επτάνησα επέστρεψε ως αντιδάνειο, τάταλο, από το ενετικό datalo.

Παλιότερα τα τάταλα λέγονταν και στην Κρήτη. Στον Κατζούρμπο του Χορτάτση, μια μάγισσα φτιάχνει με κουκούτσια από τάταλα ένα φάρμακο για την αποκατάσταση της παρθενιάς: «Στύψη μόνο μ’ αγόρασε και κούκουδα τατάλω, κι εγώ σε κάνω ανέγλυτη να δείξεις δίχως άλλο!»Προσθήκη νέας απάντησης