Τι είναι το Ταμπάρο;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Ταμπάρο;

Απαντήσεις

Ταμπάρο είναι το χοντρό πανωφόρι, το παλτό, και αν ρωτήσετε έναν Κερκυραίο θα σας πει ότι είναι λέξη αποκλειστικά του κορφιάτικου λεξιλογίου και θα εκπλαγεί πολύ που ακούγεται όχι μόνο στα υπόλοιπα Επτάνησα ή έστω στην Πίνδο, αλλά και σχεδόν σε πανελλήνια κλίμακα. Πράγματι, στον παπαδιαμαντικό Βαρδιανό στα σπόρκα, η θεια-Σκεύω μασκαρεύεται σε άντρα φορώντας ένα «μέγα ταμπάρον» κάτω από το οποίο κρύβει τα υπόλοιπα πράγματα της. Όμως η λέξη ταξιδεύει και αλλού, κι έτσι στην Κάλυμνο ταμπάρο λέγεται ένα γυναικείο ζακέτο. Τον 19ο αιώνα, το ταμπάρο ακουγόταν πολύ και στην Αθήνα.

Στα απομνημονεύματα του, ο Φωτάκος λέει ότι το 1821 οι Τούρκοι της Πελοποννήσου είχαν ιδιαίτερο άχτι τους φραγκοφορεμένους γιατί θεωρούσαν ότι αυτοί ξεσήκωσαν τους άλλους Έλληνες· έτσι «μου επήραν το ταμπάρο μου και το έκαμαν πολλά μικρά κομμάτια από το πείσμα τους, ότι ήταν ρούχο φράγκικο».

Η λέξη είναι δάνειο από το ιταλικό tabarro, κι αυτό από το γαλλικό tabard, αβέβαιης ετυμολογίας, ίσως γερμανικής. Πάντως σε υστεροβυζαντινά κείμενα, στον Σφραντζή και τον ψευδο-Κωδιανό, βρίσκουμε ταμπάριον. Το φορούσαν οι πολεμιστές πάνω κι από την πανοπλία.

Και στα Μεγαρα Αττικης στο λεξιλογιο των παλιων Μεγαριτων υπηρχε αυτη η λεξη .

Προσθήκη νέας απάντησης