Τι είναι Ταλισμάν;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Ταλισμάν;

Απαντήσεις

Ταλισμάν ή τάλισμαν είναι το φυλαχτό. Δάνειο μάλλον από το αγγλικό talisman, αραβοπερσικής προέλευσης. Ωστόσο, λίγοι ξέρουν πως η λέξη ταλισμάν είναι αντιδάνειο. Αρχή είναι το τέλεσμα, λέξη η οποία στην ύστερη αρχαιότητα σημαίνει, μεταξύ άλλων, το καθαγιασμένο αντικείμενο, το φυλαχτό. Προέρχεται βέβαια από το ρήμα τελώ, «κάνω τελετή, θυσία». Συχνά, τα τελέσματα ήταν αγάλματα ή πολύτιμοι λίθοι, που προστάτευαν ακόμα και πόλεις (η Αντιόχεια, λόγου χάρη, είχε ταλισμάν για να προστατεύεται από τα κουνούπια).

Το τέλεσμα πέρασε στα περσικά ως tilism και στα αραβικά ως tilasm, και από εκεί στα γαλλικά του 17ου αιώνα ως talisman, και τελικά, πιθανότατα τον περασμένο αιώνα, στα ελληνικά, όπου σημαίνει πια μόνο το φυλακτήριο αντικείμενο. Η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως στην ορολογία των μαγικών αντικειμένων, σχεδόν πάντα χωρίς εξελληνισμό, αν και διάβασα στο Διαδίκτυο για έναν διαιτητή ποδοσφαίρου που είχε κρεμάσει στη σφυρίχτρα του ένα «ταλισμάνι» για να τον βοηθάει να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Οι Άραβες είχαν σε μεγάλη υπόληψη τον Απολλώνιο τον Τυανέα. Στην αραβική παράδοση είναι γνωστός ως Μπαλινούς (παραφθορά του Απολλώνιος) και ως «σαχίμπ αλτιλασμάτ», δηλαδή κύριος των τελεσμάτων.Προσθήκη νέας απάντησης