Τι είναι το Ταγίνι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Ταγίνι;

Απαντήσεις

Ταγίνι ή ταΐνι είναι η μερίδα φαγητού, το σιτηρέσιο, κυρίως ζώων και κατ’ επέκταση ανθρώπων. Δάνειο από τα τουρκικά (tayin), το οποίο, σύμφωνα με τον Ανδριώτη και άλλους, προέρχεται από το ελληνικό την ταγήν, άρα αντιδάνειο (προσωπικά έχω επιφυλάξεις).

Στη συνθήκη παράδοσης του φρουρίου της Ακρόπολης το 1827, ο Κιουταχής δέχτηκε να «δοθεί εκ μέρους μας το αναγκαίον ταγίνι των» στα γυναικόπαιδα που υπήρχαν μεταξύ των πολιορκημένων. Η λέξη εμφανίζεται συχνά σε στρατιωτικά συμφραζόμενα της εποχής. Επίσης, στο Φως που καίει του Βάρναλη, η μαϊμού τραγουδάει: «κάνω ότι θες, μονάχα φτάνει να ‘χω ταγίνι ταχτικό».

Ωστόσο, τα νεότερα λεξικά δεν καταδέχονται να συμπεριλάβουν στο λεξιλόγιο τους τέτοιες παρακατιανές λέξεις, οπότε στο μέλλον τα παιδιά μας θα απορούν τι θέλει να πει ο ποιητής όταν διαβάζουν στις Γάτες τ’ Άη Νικόλα τον στίχο του Σεφέρη: «Όλη μέρα χτυπιούνταν ως την ώρα που σήμαιναν το βραδινό ταγίνι». Η λέξη πρέπει να θεωρείται αυτονόητη αφού δεν εξηγείται στο βιβλίο, ενώ εξηγείται π.χ. η λέξη μιλιούνια του ίδιου ποιήματος· προφανώς το γλωσσικό αισθητήριο του επιμελητή του βιβλίου βρίσκεται σε διαφορά φάσης από των λεξικογράφων μας.Προσθήκη νέας απάντησης