Τι είναι τα ζώδια;


Απαντήσεις

Σταύρος:

Η ανακάλυψη της αποκαλούμενης ζωδιακής ζώνης αποδίδεται γενικά στους αρχαίους Βαβυλωνίους. Χωρίς αμφιβολία εκείνοι παρατήρησαν τη φαινόμενη ετήσια πορεία του ήλιου ανάμεσα στα άστρα, πορεία η οποία είναι τώρα γνωστή ως «η εκλειπτική». Οι αστρονόμοι μπόρεσαν να παρατηρήσουν ότι, μέσα σε μια ζώνη πλάτους περίπου 18 μοιρών που εκτείνεται 9 μοίρες εκατέρωθεν της εκλειπτικής, βρίσκονται οι φαινόμενες πορείες του ήλιου, της σελήνης και των κύριων πλανητών, όπως είναι ορατές από τη γη. Ωστόσο, ο χωρισμός του ζωδιακού κύκλου σε 12 ίσα τμήματα των 30 μοιρών το καθένα δεν έγινε παρά το δεύτερο αιώνα Π.Κ.Χ. από κάποιον Έλληνα αστρονόμο. Αυτά τα τμήματα κατέληξαν να αποκαλούνται ζώδια και έλαβαν τα ονόματα των αντίστοιχων αστερισμών. Η λέξη «ζώδιο» προέρχεται από τη λέξη ζώο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους 12 αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου είχαν εξαρχής πάρει ονόματα χερσαίων ή θαλάσσιων ζώων.

Σήμερα αυτά τα ζώδια δεν συμπίπτουν πια με τους αστερισμούς των οποίων τα ονόματα είχαν λάβει αρχικά. Αυτό οφείλεται στη λεγόμενη μετάπτωση των ισημεριών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μετατοπίζονται οι αστερισμοί προς ανατολάς κατά μία περίπου μοίρα κάθε 70 χρόνια, διαγράφοντας έναν κύκλο που χρειάζεται περίπου 26.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Έτσι λοιπόν, το ζώδιο του Κριού, τα περασμένα 2.000 χρόνια, μετατοπίστηκε σχεδόν 30 μοίρες μέσα στον αστερισμό των Ιχθύων.

Συσχετισμός με την Αστρολογία. Οι ζωδιακοί αστερισμοί έγιναν αντικείμενο ψεύτικης λατρείας από την πρώιμη περίοδο της Μεσοποταμίας. Στον καθένα από τους διάφορους αστερισμούς προσδόθηκαν ορισμένες ιδιότητες, οι οποίες κατόπιν χρησιμοποιήθηκαν στις αστρολογικές προβλέψεις με βάση τη συγκεκριμένη θέση ή σχέση των ουράνιων σωμάτων ως προς τα ζώδια ανά πάσα δεδομένη στιγμή. Όπως φαίνεται από το εδάφιο 2 Βασιλέων 23:5, τέτοια χρήση της αστρολογίας εισάχθηκε στον Ιούδα από κάποιους που ήταν «ιερείς σε θεούς αλλοεθνών» και τους οποίους έφεραν στη χώρα ορισμένοι βασιλιάδες. Πολύ καιρό νωρίτερα, ο Ιεχωβά Θεός είχε απαγορεύσει τέτοιου είδους λατρεία των άστρων τιμωρώντας την με θάνατο.—Δευ 17:2-7.

Η αστρολογία αποτελούσε κυρίαρχο στοιχείο της βαβυλωνιακής λατρείας. Ωστόσο, οι βασισμένες στα ζώδια προβλέψεις των αστρολόγων της Βαβυλώνας δεν την έσωσαν από την καταστροφή, όπως είχε προειδοποιήσει με ακρίβεια ο προφήτης Ησαΐας.—Ησ 47:12-15· βλέπε ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ.

Στους σύγχρονους καιρούς τα ζώδια εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη λατρεία πολλών ανθρώπων. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ζώδια διείσδυσαν σε μερικούς καθεδρικούς ναούς του Χριστιανικού κόσμου, και μπορεί κανείς να τα δει σήμερα σε μέρη όπως ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων καθώς και οι καθεδρικοί ναοί της Αμιένης και της Σαρτρ στη Γαλλία.Προσθήκη νέας απάντησης