Τι είναι τα Βερβελιά;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Βερβελιά;

Απαντήσεις

Βερβελιά και βιρβιλιά, είναι, και με το συμπάθιο, η κοπριά των γιδοπροβάτων, αλλά και του λαγού. Πρόκειται για δάνειο από το λατινικό vervella (αρνάκι). Η λέξη πρέπει να είναι σχεδόν πανελλήνια και ασφαλώς είναι ζωντανή, οπότε η απουσία της από τα νεότερα λεξικά ίσως οφείλεται και σε μια δόση σεμνοτυφίας.

Αντικρούοντας στα Είδωλά του τις κατηγορίες για «δήθεν πτωχεία» της δημοτικής, ο Ροΐδης έφερε σαν παράδειγμα ότι η δημοτική έχει την ικανότητα να διακρίνει τη βερβελιά των προβάτων από την καβαλίνα των αλόγων, «κάπως εμφαντικότερα της μηλείης, ονείης και ημιονείης κόπρου». Στην Οδύσσεια του ο Καζαντζάκης έγραψε για τον λύκο που μυρίζει το χώμα «κάπου να βρει του αρνιού τη βερβελιά για του λαγού το αχνάρι», ενώ στην παπαδιαμαντική Γλυκοφιλούσα ο παπάς παραπονιέται που τα γίδια «γεμίζουν βιρβιλιές» τα ξωκλήσια.

Στη σημερινή χρήση, βρίσκω τη βερβελιά ή βιρβιλιά σε άρθρα και διαδικτυακές συζητήσεις κυνηγών, δεδομένου ότι, όπως φαίνεται, η υφή, το μέγεθος και τα άλλα χαρακτηριστικά της βερβελιάς προσφέρουν πολύτιμες ενδείξεις για τον εντοπισμό των θηραμάτων. Όμως βερβελιές λέγονται και τα ανθρώπινα κόπρανα όταν είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, αλλά καλύτερα να μην επεκταθώ.Προσθήκη νέας απάντησης