Τι είναι τα Σαντεκλέρια;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σαντεκλέρια;

Απαντήσεις

Λέξη σχεδόν ξεχασμένη, δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό· την παραθέτω στον πληθυντικό, επειδή σχεδόν μόνο αυτός χρησιμοποιείται, στην έκφραση «θα τραβηχτούμε σαν τα σαντεκλέρια», που σημαίνει «θα μαλώσουμε», η οποία, όπως δείχνει η διαδικτυακή αναζήτηση, ακόμα ακούγεται. Βέβαια, καθώς η λέξη δεν είναι ετυμολογικά διαφανής, έχει παραφθαρεί: θα τη βρείτε επίσης ως σιντεκλέρια ή σαντικλέρια.

Στην κλασική κωμωδία Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, ο κοντός (Νίκος Ρίζος) υφίσταται τα πάνδεινα από την πεθέρα του (Γεωργία Βασιλειάδου) και αγανακτεί: «Κάποια στιγμή θα τραβηχτούμε σαν τα σιντεκλέρια». Το σενάριο της ταινίας είναι του Τσιφόρου, που χρησιμοποιεί τη λέξη και στα βιβλία του, π.χ. στα Παιδιά της πιάτσας ο ήρωας του λέει: «Τα θέλετε τα πιάνετε, δεν τα θέλετε, τραβιόμαστε σαν τα σαντεκλέρια».

Η αρχή της φράσης βρίσκεται στον Chantecler, ήρωα ενός θεατρικού έργου του Εντμόν Ροστάν, το 1910, όπου πρωταγωνιστούσαν φτερωτά κατοικίδια. Ήταν υπερπαραγωγή, έκανε πάταγο και παίχτηκε και στην Αθήνα. Αποτέλεσμα ήταν να καθιερωθεί το όνομα Σαντεκλέρ ως συνώνυμο του πετεινού και να εξελληνιστεί ως «σαντεκλέρι». Και ο Χάκκας στο διήγημα Ο φόνος γράφει: «Θα την κόψω στη μέση σα σαντικλέρι». Οπότε, αν σας πούνε ποτέ «θα τραβηχτούμε σαν τα σαντεκλέρια», να ξέρετε ότι εννοούν καβγά!Προσθήκη νέας απάντησης