Τι είναι τα Ρόγκια;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Ρόγκια;

Απαντήσεις

Ρόγκια είναι τα χωράφια που έχουν προκύψει από καμένο δάσος· το ρήμα είναι ρογκίζω και χρησιμοποιείται επίσης όταν καίμε τα καλάμια και τα χόρτα του θερισμένου χωραφιού ως προετοιμασία για τη νέα σπορά. Η πρακτική αυτή ήταν συνηθέστατη από πολύ παλιά, πράγμα που μαρτυρείται και από τα αμέτρητα τοπωνύμια και μικροτοπωνύμια σε όλη την Ελλάδα του τύπου: Ρόγκια, Ρογκάδα, Παλιόρογκα κτλ. Κατά τον Καραποτόσογλου, η λέξη ετυμολογείται από το αρχαίο όρογχος μέσω του αμάρτυρου υποκοριστικού ορόγκιον. Το αλβανικό roge από τα ελληνικά. Θα το βρείτε και με «γγ»: ρόγγια.

Στην παπαδιαμάντικη Φόνισσα, η Φραγκογιαννού στην περιπλάνηση της περνάει κι από μια τοποθεσία που λέγεται του Κονόμου τα Ρόγγια. Πράγματι αρκετά συχνά τα ρόγγια ως τοπωνύμιο συνοδεύονται από το όνομα ενός παλιού ιδιοκτήτη τους, ίσως του ανθρώπου που τα ξεχέρσωσε.

Και σε ένα δημοτικό για τους Μπουκουβαλαίους βρίσκουμε ολόκληρη αλυσίδα από συναφείς όρους: «Τ’ είν’ το κακό που γίνεται, η ταραχή η μεγάλη, στα ρόγγια, στα παλιόρογγα και στα παλιορογγάκια;»Προσθήκη νέας απάντησης