Τι είναι τα Λιμπά;


Τι σημαίνει η σπάνια φράση Τα Λιμπά;

Απαντήσεις

Τα λιμπά είναι, με το συμπάθιο, οι όρχεις, τα αχαμνά. Η λέξη είναι μεσαιωνική και κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από το ελληνιστικό επίθετο λιμβός (άπληστος, λαίμαργος), από το οποίο προέρχεται και το λιμπίζομαι. Ακούγεται στην Κύπρο (όπου το γράφουν «τα λυμπά») και σπάνια πια, σε Επτάνησα, Ήπειρο, ίσως και αλλού.

Μια παλιότερη εμφάνιση της λέξης έχουμε σε μια αντικληρική σάτιρα του Ν. Κουτούζη (1787), όπου γίνεται λόγος για ένα γιατροσόφι για όσους «πρηστούνε τα λιμπά τους». Το επόμενο αιώνα, στα Οράματα και θάματα, ο Μακρυγιάννης διηγείται ότι «έγιναν οι εκλογές και σκοτώθηκαν οι άνθρωποι· και θα σκότωναν κι εμένα και δεν μπόρησαν, και μ' έπιασαν από τα λιμπά κι έκαμα τόσον καιρό οπού με πονούσαν».

Ο Κοτζιούλας σε ένα ποίημα γραμμένο το 1944 έχει τον στίχο: «κι εκεί θα σου αμποδέσει η μάισσα τα λιμπά», ενώ ο Σεφέρης προτιμάει να ακολουθήσει την κυρπιακή ορθογραφία της λέξης, αφού άλλωστε το ποίημα Ο δαίμων της πορνείας αφηγείται ένα περιστατικό της Ιστορίας της Κύπρου: «κι έβγαλεν την μαχαίραν του και κόβγει τα λυμπά του».Προσθήκη νέας απάντησης