Τι είναι το Σοπάκι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σοπάκι;

Απαντήσεις

Σοπάκι είναι ο ξυλοδαρμός, το ξύλο. Αν και λέγεται αρκετά, η λέξη περιέργως βρίσκεται μόνο στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Δρανδάκη. «Ρίχνω σοπάκι», ξυλοφορτώνω. Δάνειο από το τουρκικό sopa, ρόπαλο, κλομπ, κοντόξυλο. Ακούγεται και η σόπα, αλλά πολύ περισσότερο το σοπάκι, υποκοριστικό της.

Οι γνώμες διίστανται αν το σοπάκι είναι ελαφρός ή βαρύς ξυλοδαρμός. Ίσως η βαρύτητα να αφήνεται απροσδιόριστη, διότι στον Τσιφόρο, που χρησιμοποιεί τακτικά τη λέξη, ο όρος χρησιμοποιείται και για το ελαφρύ ξυλοφόρτωμα της γυναίκας από τον βαρύμαγκα άντρα της, αλλά και για πολύ χειρότερες περιπτώσεις: «Και του ρίχνει ένα σοπάκι ξεγυρισμένο. Ένα μήνα ο Θεμιστοκλής στο νοσοκομείο».

Στο Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα του Λουντέμη, ο γύφτος συμπαραστέκεται στο παιδί: «Ε, να πεις στο μπαμπά σου να τους ρίξει ένα σοπάκι. Άμα δεν έχεις μπουμπά, εγώ ο Μπίθρος να τους ρίξω». Σήμερα η λέξη ακούγεται πολύ, όπως πείθει μια βόλτα στο Διαδίκτυο, συχνά σε αναφωνήσεις όπως «Ρε σοπάκι που θέλουν μερικοί», ή απειλές («θα πέσει σοπάκι αν…»). Διάβασα και την πρόταση να γίνονται οι πορείες την αρχή του μηνός, «όταν οι αστυνομικοί θα έχουν πληρωθεί και θα ρίχνουν λιγότερο σοπάκι».Προσθήκη νέας απάντησης