Τι είναι Seven and four Sisters;


Τι σημαίνει ο όρος Seven and four Sisters;

Απαντήσεις

Οι επτά αδελφές που έμειναν τέσσερις. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαίου στον κόσμο που κατηγορήθηκαν ότι από τα μέσα του εικοστού αιώνα δημιούργησαν καρτέλ για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και τη συσσώρευση υπερβολικών κερδών.

Αρχικά ήσαν επτά αδελφές: 1) η εταιρία των ΗΠΑ Standard Oil of New Jersey (Esso) 2) η Αγγλο-Ολλανδική Royal Dutch Shell 3) η Αγγλο-Περσική Anglo-Persian Oil Company (APOC) 4) η εταιρία των ΗΠΑ Standard Oil Co. of New York ("Socony") 5) η εταιρία των ΗΠΑ Standard Oil of California ("Socal") 6) η εταιρία των ΗΠΑ Gulf Oil και 7) η εταιρία των ΗΠΑ Texaco.

Ο όρος «επτά αδελφές» οφείλεται στο επιχειρηματικό στέλεχος της Ιταλίας και πολιτικό της αριστεράς πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Ματτέϊ (1906-1962). Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο ο Ματτέϊ έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να διαλύσει τον Ιταλικό πετρελαϊκό οργανισμό Agip που ήταν μια κρατική εταιρία δημιούργημα του φασιστικού καθεστώτος. Ο Ματτέϊ, αντίθετα με την εντολή, αναδιοργάνωσε και διεύρυνε αυτή και τη μετονόμασε σε ΕΝΙ (Ente Nazionale Idrocarburi). Κάτω από την ηγεσία του, η ΕΝΙ διαπραγματεύθηκε σημαντικές συμφωνίες πετρελαίου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και με τη Σοβιετική Ένωση με στόχο να σπάσει, όπως έλεγε, το μονοπώλιο των επτά αδελφών.

♦ Τελικά, οι αρχικά επτά αδελφές περιορίσθηκαν σε τέσσερις (Four sisters) μετά από τις ακόλουθες συγχωνεύσεις:

• H Standard Oil of New Jersey (Esso) συγχωνεύθηκε με τη Mobil και προέκυ ε η ExxonMobil.

• Η Anglo-Persian Oil Company (APOC) έγινε αργότερα η Anglo-Iranian Oil Company (AIOC), στη συνέχεια η British Petroleum και τέλος η BP Amoco μετά από συγχώνευση με την American Oil Company ή Amoco η οποία προηγούμενα ονομαζόταν Standard Oil of Indiana. Σήμερα η BP Amoco είναι γνωστή στα πρατήρια εφοδιασμού από τα αρχικά BP.

• Η Standard Oil Co. of New York ("Socony") έγινε στη συνέχεια Mobil για να συγχωνευθεί τελικά, όπως είδαμε, με την Exxon και να δημιουργηθεί η ExxonMobil.

• Η Standard Oil of California ("Socal") έγινε Chevron και κατόπιν η ChevronTexaco μετά από συγχώνευση με την Texaco.

• Το 1985 ένα μεγάλο τμήμα της Gulf Oil έγινε τμήμα της Chevron ενώ ένα άλλο μικρό τμήμα έγινε μέρος της BP και της Cumberland Farms.

• Η Texaco συγχωνεύθηκε με τη Chevron το 2001. Η νέα εταιρία που προέκυ ε ήταν γνωστή αρχικά σαν ChevronTexaco αλλά το 2005 άλλαξε το όνομά της σε Chevron. στόσο, το όνομα Texaco παραμένει σαν εμπορικό όνομα που το βλέπουμε στα πρατήρια εφοδιασμού.

♦ Από το 2005 παρέμειναν 4 μόνο αδελφές οι 1) ExxonMobil 2) Chevron 3) Shell και 4) BP που είναι τώρα μέλη της ομάδας των "supermajors".

♦ Την 11η Μαρτίου 2007, η Βρετανική εφημερίδα Financial Times παρουσίασε τις επτά μεγαλύτερες εκείνη τη στιγμή πετρελαϊκές εταιρίες στον κόσμο τις οποίες ονόμασε «Οι Επτά Νέες Αδελφές» (the "New Seven Sisters") που ήσαν οι εξής: 1) Saudi Aramco (Σαουδική Αραβία) πρώην Aramco 2) JSC Gazprom (Ρωσική Ομοσπονδία) 3) CNPC (Κίνα) 4) NIOC (Ιράν) 5) PDVSA (Βενεζουέλα) 6) Petrobras (Βραζιλία) και 7) Petronas (Μαλαισία).

♦ Σταδιακά, η επιρροή των επτά αδελφών εξασθένησε. Τα Αραβικά κράτη άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο της πετρελαϊκής αγοράς με την ίδρυση το 1960 του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών ρατών (OPEC, Organization of Petroleum Exporting Countries) που έγινε πανίσχυρος από το 1970. Σήμερα, ο OPEC ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες κατηγορούνται ότι, παρά τα τεράστια κέρδη τους, δεν επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων τους ούτε σε έρευνα και ανάπτυξη με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσφορά και να συμβάλουν και αυτές στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.Προσθήκη νέας απάντησης