Τι είναι το Σερβανί;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σερβανί;

Απαντήσεις

Το σερβανί είναι η σοφίτα, το υπερώο, το μέρος του σπιτιού κάτω από τη στέγη. Λέξη παλιά, ασφαλώς, που ακουγόταν κυρίως στην Πόλη (και ακόμα ακούγεται) και τη Μικρασία - αλλά που δεν την έχει κανένα λεξικό. Δάνειο από το τουρκικό sirvani, ίδιας σημασίας.

Το σερβανί είναι η μεγάλη σοφίτα των παλιών σπιτιών, συνήθως σε ενιαίο χώρο. Για τα παιδιά πρέπει να ήταν χώρος μαγικός. «Ανέβαινα στο σερβανί το γεμάτο μ’ ένα πλήθος παλιά περίεργα πράγματα», θυμάται ο Κλέων Παράσχος σε ένα διήγημα (Παραμύθι). Πιο παραστατικά η Κλαίτη Σωτηριάδου: «Εκείνο το πρωί εμείς παίζαμε με κούκλες από νωρίς στο σερβανί, στο καθιστικό της σοφίτας δηλαδή, ανάμεσα σε μπαούλα γεμάτα παλιά ωραία ρούχα, ανοιγμένες καπελιέρες με φτερά και μποά, ολόσωμους καθρέφτες, κινέζικα παραβάν, κούκλες, σκαμνάκια, διάφορα αναμνηστικά που έφερνε από τα ταξίδια του ο καπετάνιος παππούς».

Άλλοτε πάλι γίνονταν δουλειές: «Καλείται εσωτερική για έναν μήνα η Όλγα η μοδιστρούλα από το Γεντίκουλε και το επάνω πάτωμα του σπιτιού μας, το σερβανί, μεταβάλλεται σε ατελιέ ασπρορούχων» (Ελένη Χαλκούση, Ζάππειον παρθεναγωγείον). Ο Ελύτης συμπεριέλαβε το σερβανί στις 400 λέξεις του «προσωπικού λεξιλογίου» του - λέτε αυτό να πείσει κάποιον λεξικογράφο του μέλλοντος να αποθησαυρίσει το σερβανί;Προσθήκη νέας απάντησης