Τι είναι το Σεφερτάσι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σεφερτάσι;

Απαντήσεις

Το σεφερτάσι είναι το… ταπεράκι της παλιάς εποχής, όταν δεν υπήρχαν πλαστίκα· είναι δηλαδή ένα σκεύος που αποτελείται από επάλληλα μεταλλικά δοχεία και χρησιμεύει για τη μεταφορά φαγητού. Λέγεται και καστάνια ή καστανιά. Δάνειο από τα τουρκικά, sefertasi, σύνθετη λέξη, που σημαίνει κατά λέξη: σκεύος εκστρατείας ή για το ταξίδι (το σεφέρι). Οι Έλληνες όμηροι στην πολιορκημένη Τριπολιτσά είχαν κάποιον που τους έφερνε δυο φορές την εβδομάδα φαγητό σε σεφερτάσι (χυλοπίτες ή ρύζι, διαβάζουμε στην αναφορά που έγραψαν μετά).

Το σεφερτάσι το έπαιρναν μαζί τους οι μαθητές, που τα παλιά τα χρόνια, πηγαίνοντας με τα πόδια, δεν πρόφταιναν να γυρίσουν στο σπίτι για φαγητό ή το έστελναν οι γυναίκες στους άντρες τους στο μαγαζί ή στο εργαστήρι. «Σχεδόν δυο, πολλές φορές και τρεις τη βδομάδα, πίεζε την πεθερά της να φτιάχνει ντολμάδες και κείνη γέμιζε το σεφερτάσι και το πήγαινε, σεινάμενη-κουνάμενη» (Τζένη Μακαριάδη, Η Λεσβία).

Η λέξη έχει παλιώσει διπλά, αφού και το ίδιο το πράγμα έχει αντικατασταθεί από τα πλαστικά σκεύη· ωστόσο, ακόμα ακούγεται, έστω και ως αναπόληση, όπως στο απόσπασμα από το Μαγεμένο χώμα της Νατάσας Κεσμέτη: «[…] τεψιά, μαστραπαδάκια, καβανόζια, ξέχειλα σεφερτάσια με καλό νερό, γλυκούς καρπούς: λεπτόφλουδες, λευκόσαρκες, βερυκοκένιες λέξεις».Προσθήκη νέας απάντησης