Τι είναι το Ραβέντι;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Ραβέντι;

Απαντήσεις

Το ραβέντι είναι ένα φαρμακευτικό φυτό, που η επίσημη ονομασία του είναι ρήον. Η ρίζα του δίνει ήπιο καθαρτικό φάρμακο και τα μακρουλά κοκκινωπά κοτσάνια του καταναλώνονται στη Δυτική Ευρώπη σε σαλάτες, μαρμελάδες και τάρτες. Εμείς εδώ δεν το πολυσυνηθίζουμε, αλλά έχει μεγάλο γλωσσικό ενδιαφέρον. Δάνειο από το τουρκικό rawend, περσικής αρχής.

Η αγγλική του ονομασία είναι rhubarb, και είναι ελληνικής αρχής. Πράγματι, οι αρχαίοι, το φαρακευτικό ρήον, προϊόν της Άπω Ανατολής, το έφερναν από τα μέρη του Βόλγα, ο οποίος στα αρχαία ελληνικά ονομαζόταν Ρα, οπότε το ονόμασαν ρα βάρβαρον, δηλαδή «ξένο ρήον». Αυτό το ρα βάρβαρον έγινε στα λατινικά rha barbarum και στη συνέχεια rheubarbarum, απ’ όπου στα γαλλικά reubarbe (σήμερα rhubarbe), στα αγγλικά rhubarb, ενώ στα ιταλικά rabarbaro.

Σπανιότερα λέγεται και ραμπάρμπαρο, λέξη αντιδάνεια, που την καταγράφουν ο Κοραής και τα λεξικά του 19ου αιώνα. Το ραβέντι έπιασε, ίσως επειδή είναι πιο σύντομο και εύηχο. Επιπλέον, βόλευε και τους ποιητές, όπως εδώ τον Σουρή που ειρωνεύεται τον Θεοτόκη: «Πουλιά μου, μην τον είδατε τον Κόντε τον λεβέντη; / Τον είδαμε… χωρίς να πιει δραστήριο ραβέντι / από τα πλούτη τα πολλά δεν έκανε νισάφι / κι από τα βρακοπόδια του κυλούσε το χρυσάφι».Προσθήκη νέας απάντησης