Τι είναι το Ψακή;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Ψακή;

Απαντήσεις

Και ψιακή, και ψακί, και ψιακί, και ψιάκι. Είναι το δηλητήριο, ιδίως το δηλητήριο για ζώα, το ποντικοφάρμακο· και οτιδήποτε φαγητό έχει χαλάσει ή είναι πολύ πικρό. Και ρήμα ψακώνω = φαρμακώνω και ψάκωμα η δηλητηρίση. Λέξη που ακούγεται πολύ στην Κρήτη, αλλά δεν είναι αποκλειστικά κρητική, αφού χρησιμοποιείται επίσης στην Κύπρο, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Κατά τον Ανδριώτη, ετυμολογείται από το μεταγενέστερο ψίαξ (μέσω υποκοριστικού ψιάκιον), που σημαίνει σταγόνα.

Θα βρούμε τη λέξη σε μαντινάδες και σε δημοτικά δίστιχα, όπως από τη Σαμοθράκη: «Ο ήλιος βασιλεύει καρσί στο Λάκωμα / κι εσύ, παλιά μου αγάπη, να ΄χεις το ψάκωμα». Αρκετά συχνά στον Καζαντζάκη, όπως στους εξής δυνατούς στίχους από τους Τερτσίνες: «Άσπλαχνη ερμιά, σαν τη στερνή την Κρίση / χωρίς νερό, χωρίς πουλί κι ελπίδα· / κι ένα κουβάρι μαύρα φίδια η χτίση / Θε μου, ψακή τόση ποτέ δεν είδα».

Σε διαδικτυακό γλωσσάρι για τα ναρκωτικά βρίσκω ότι: «Ψάκι είναι το φιξάκι, η πρέζα που πασάρουν σε κάποιον έχοντας βάλει μέσα δηλητήριο για να τον βγάλουν απ’ τη μέση». Αναρωτιέμαι αν είναι η ίδια λέξη ή αν πρόκειται για σύμπτωση.Προσθήκη νέας απάντησης