Τι είναι το Ποτούρι;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Ποτούρι;

Απαντήσεις

Το ποτούρι είναι είδος παντελονιού ή βράκας, φαρδύ στο επάνω μέρος και στενό στο κάτω. Δάνειο από τα τούρκικα, potur. Η λέξη υπάρχει και στα βουλγάρικα, ενώ παρόμοια παντελόνια έβρισκε κανείς σε όλα τα Βαλκάνια. Υπάρχει και ο τύπος πουτούρι, ενώ θα βρούμε τη λέξη και σε ενικό και σε πληθυντικό αριθμό (πρβλ. παντελόνι ή παντελόνια).

Το ποτούρι συνήθως ήταν μάλλινο ή τσόχινο. Θεωρείται σήμα κατατεθέν της θρακιώτικης τοπικής ενδυμασίας, αλλά το βρίσκουμε επίσης στην Ήπειρο. Όχι νοτιότερα, με εξαίρεση την Όλυμπο της Καρπάθου. Η λέξη δεν υπάρχει, εύλογα, στα νεότερα λεξικά, ούτε άλλωστε στον Δημητράκο. Θα τη βρούμε στον Μοσκώβ Σελήμ του (Θρακιώτη) Βιζυηνού, όπου μόλις έρχεται το μπαϊράκι ο ήρωας περήφανος φοράει καινούργια ποτούρια, ενώ ο (επίσης Θρακιώτης) Βάρναλης περιγράφει στα Φιλολογικά απομνημονεύματα του ένα αρβανιτόπουλο με άσπρο μάλλινο ποτούρι.

Φαίνεται πως οι άντρες της μειονότητας στη Θράκη φοράνε ακόμα ποτούρια, ίσως στην ύπαιθρο, αν κρίνω από σχετικά πρόσφατο άρθρο θρακιώτικης εφημερίδας, όπου ο τίτλος αναρωτιέται αν «φερετζέδες και ποτούρια» θα καθορίσουν και πάλι τη μοίρα του τόπου.Προσθήκη νέας απάντησης