Τι είναι OPEC, Organisation of Petroleum Exporting Countries;


Τι είναι Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC);

Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών. Ένας μόνιμος διακυβερνητικός οργανισμός που παράγει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και λειτουργεί σαν καρτέλ για τον έλεγχο της παραγωγής και των τιμών του πετρελαίου.

• Συστάθηκε στη σύνοδο της Βαγδάτης στις 10-14 Σεπτεμβρίου του 1960 από πέντε ιδρυτικά μέλη: 1) Βενεζουέλα 2) Ιράκ 3) Ιράν 4) Κουβέιτ και 5) Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια προσχώρησαν άλλα οκτώ μέλη: 6) Κατάρ (1961) 7) Ινδονησία (1962) 8) Λιβύη (1962) 9) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1967) 10) Αλγερία (1969) 11) Νιγηρία (1971) 12) Εκουαδόρ (1973) και 13) Γκαμπόν (1975). Από τα μέλη αυτά το Εκουαδόρ και η Γκαμπόν αποχώρησαν τα έτη 1992 και 1994 αντίστοιχα ενώ η νδονησία αποχωρεί στα τέλη του 2008 διότι έπαψε να είναι εξαγωγική χώρα αφού η παραγωγή της έπεσε σε 1.000.000 βαρέλια την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 80% της εγχώριας ζήτησης, γεγονός που την έχει αναγκάσει να εισάγει το υπόλοιπο 20%.

• Σύμφωνα με το καταστατικό του OPEC, ο κύριος σκοπός του είναι να συντονίζει και να ενοποιεί τις πετρελαϊκές πολιτικές μεταξύ των κρατών μελών για να εξασφαλίζει α) λογικές και σταθερές τιμές για τους παραγωγούς πετρελαίου β) μία επαρκή, οικονομική και κανονική προσφορά πετρελαίου στα κράτη-καταναλωτές και γ) μία λογική απόδοση του κεφαλαίου όσων επενδύουν στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

• Η έδρα του OPEC ήταν αρχικά στη Γενεύη, αλλά την 1.9.1965 μεταφέρθηκε στη Βιέννη. Η λειτουργία του οργανισμού χρηματοδοτείται από ίσες εισφορές των κρατών μελών.

• Η σύνοδος των Υπουργών Πετρελαίου των κρατών μελών, στην οποία προεδρεύει ένα μέλος της, συνέρχεται δύο φορές το χρόνο για να εξετάσει τις επικρατούσες συνθήκες στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις προβλέψεις των αναλυτών για τις μελλοντικές εξελίξεις προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου. Συνήθως, εάν οι τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα μειώνει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ώστε να αυξηθούν οι τιμές και όταν αυτές ευρίσκονται σε εξαιρετικά υ ηλά επίπεδα αυξάνει την παραγωγή ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.

Η Γραμματεία του OPEC, που εδρεύει στη Βιέννη και της οποίας προϊσταται ο Γενικός Γραμματέας, είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του οργανισμού και ταυτόχρονα παρέχει στη σύνοδο των Υπουργών υποστηρικτικές εργασίες, έρευνες για ην κατάσταση στις οικονομικές, χρηματοοικονομικές και πετρελαϊκές αγορές, αναφορές και στατιστικά στοιχεία ενώ προβαίνει σε δημοσιεύσεις σχετικές με το έργο του οργανισμού, δέχεται επισκέ εις και οργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις.
 Προσθήκη νέας απάντησης