Τι είναι ο Ζάβαλης;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Ζάβαλης;

Απαντήσεις

Ζάβαλης είναι ο δυστυχής, ο ταλαίπωρος, ο φουκαράς, ο καημένος. Δάνειο από το τουρκικό zavalli που έχει παρόμοιες σημασίες. Μπορεί να είναι και θωπευτικό (όπως άλλωστε και το καημένος). Σήμερα σπάνια ακούγεται. Έχω δώσει και επώνυμο.

Ο ζάβαλης υποφέρει χωρίς να φταίει. Στην Αληθινή απολογία του Σωκράτη ο Βάρναλης ειρωνεύεται όσους άλλους έγραψαν απολογίες του Σωκράτη, ότι θέλουν να παρουσιάσουν αθώο τον αθηναϊκό λαό και πως «μονάχοι φταίχτες οι τρεις παλιάνθρωποι, που τονε κατατρέξανε το ζάβαλη» (τον Σωκράτη). Στη Ζωή εν τάφω του Μυριβήλη υπάρχει ο τίτλος κεφαλαίου «Ζαβαλη μάικω» (μανούλα).

Διαφορετική είναι η κλητική επιφώνηση ζάβαλε!, που είναι και σήμερα ζωντανή στην Κρήτη, ίσως και αλλού· δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα, αλλά σημαίνει περίπου «να πα΄ρει η ευχή!» ή και «διάβολε!» «Γι' αυτό έβλεπα κάτι ανάποδα όνειρα, ζάβαλε», αναφωνεί ο Νταντής στη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη μόλις μαθαίνει πως πέθανε το παιδί του στην κούνια. Παρόμοιο και το κυπριακό ζάβαλλι! (αλίμονο!)Προσθήκη νέας απάντησης